DEN KÄRA PINNEN
Whisky förenar nästan en hel värld, vart du än kommer på klotet finns det säkerligen en whiskyflaska stående. På det sättet är det en unik dryck och kanske den mest socialt accepterade drycken. En whisky medan man väntar på sina affärskollegor, innan ett möte eller innan middagen fungerar på ett helt annat sätt än andra drycker. Du tar inte en konjak på samma sätt, eller en vodka för den delen.
– Tittar vi i spritvärlden är whiskyn den överlägset absolut mest socialt accepterade drycken. Det behöver inte bara så att man dricker mycket, utan det räcker med bara några centiliter. Det är smaken vi är ute efter, säger Mikael Lundén eller Mr Whisky som han också kommit att kallas.
Svenskarna är ett av de mest whiskyintresserade folken i världen. Det har sina skäl. Kanske var det golfboomen på 1990-talet, ungefär samtidigt som maltwhiskyn och blended scotch fick sitt genombrott, som sådde det spirande fröet, när var och vartannat företag med representation på schemat skulle spela golf. Golfen och whiskyn, båda från Skottland, är nära sammanlänkade. När svenskarna åkte på golfresor till den norra delen av Storbritannien blev whiskyn en naturlig förlängning av spelet. Mikael Lundén som jobbat som ambassadör för whisky och olika whiskyvarumärken i 25 år, tror även på andra orsaker till det vida svenska intresset för den bronsfärgade drycken.
– Vi har språket, att vi kan engelska, det finns historiska kopplingar med vikingar som åkte dit, för att inte tala om klimatet – vi har ungefär samma väder, tror Mikael Lundén.
”Whisky är den överlägset mest socialt accepterade drycken.”
Magin med själva drycken har med den där sociala aspekten att göra.
– Golfen och whiskyn blev populära ungefär samtidigt och vi började även gå på krogen och på caféer på ett sätt som vi inte gjort innan. Och vi umgicks kanske inte så mycket i hemmen längre. Den sociala aspekten vill jag tro, är otroligt viktig för whiskyn. Man vill sätta sig ner och prata med människor man tycker om och då passar en liten whiskypinne. Det finns över 100 operativa destillerier bara i Skottland och det finns en faslig massa blended scotch och eftersom vi alla är olika kan man diskutera och analysera de olika dofterna och smakerna, historierna bakom varumärkena och så vidare.
ALLT HANDLAR OM SMAK
Om du sitter och tänker att whiskyns ålder bestämmer hur bra en whisky är, får du tänka om. Whisky handlar om smak, inte om hur gammal den är. Det du gillar, gillar du. Om whiskyn är lagrad i åtta, tolv eller 18 år spelar ingen roll. Det kan kanske falla sig så att just du gillar en whisky som är 18 år, men då handlar det om smaken och inte just åren.
Idag pratar man väldigt mycket om smak. Även marknadsföringsapparaten har gjort avsteg från åldersnojan. Den gamla obetingade reflexen att åldern på etiketten är en kvalitetsstämpel, är passé.
– Det indikerar bara att den yngsta beståndsdelen i whiskyn är ett visst antal år gammal. Men det har ingenting med kvalitet att göra. Kvalitet är upp till betraktaren, till dig som dricker whiskyn. Det där har många svårt att inse. Men om du blindtestar kommer du kanske upptäcka att du tycker om den som är yngre.
Det du gillar, ja, det gillar du helt enkelt. Och om du gillar det kommer du att fortsätta dricka det.
– Inte förrän nu börjar det gå upp ett Liljeholmen (varumärke för stearinljus, reds.anm) för var och envar att det är så här det ligger till och även i marknadsföringen jobbar man hårt för att informera konsumenten att it’s taste, it’s flavour som det handlar om.
TRE TYPER AV WHISKYDRICKARE
Vill man kategorisera whiskydrickare, kan man säga att det finns tre olika typer. Den första gruppen är nördarna som fullständigt snöat in på maltwhisky, de är totalt övertygade om att det är det enda som gäller och ingenting du gör eller säger kommer att få dem att sluta tycka så.
”Man tar inte 40 procent alkohol in i munnen och tycker att det är wow.”
Den andra gruppen är vardagskonsumenter av whisky och bryr sig inte så mycket om de dricker blended, maltwhisky eller bourbon.
– Den tredje gruppen är alla kvinnor i det här landet, som börjat inse att varför kan inte vi dricka whisky?. Jag kan inte säga att det är en folkrörelse, men jag märker att det är väldigt många tjejer/kvinnor som går på mässor och på whiskyprovningar, som verkligen vill förstå drycken, men som kanske inte getts tillfällena att dricka den tidigare.
BLENDED SCOTCH
Svenskarnas uppfattning är något skev. I Whiskybarometern från oktober 2014, en undersökning där drygt 2 200 personer fick svara på frågor om sina whiskyvanor, kunde sju av tio whiskydrickare inte svara på frågan om vad som anses vara skillnaden mellan en blended scotch och en single malt-whisky.
– Svenskarnas uppfattning att single malt skulle vara en finare och mer sofistikerad whisky än blended är en, ja om inte felaktig, så i alla fall något diskutabel uppfattning. Exempelvis är Johnnie Walker Blue Label en av de bäst blandade blended scotch whiskys i världen, och en som slår många single malts på fingrarna, kommenterar Mikael Whiskybarometern, som genomfördes av världens största dryckestillverkare Diageo i samarbete med Survey Sampling International.
Blended står för drygt 90 procent av all whiskykonsumption i världen, maltwhiskyn för övriga procent.
– Det har varit ett sådant stort fokus på single malt att man under det senaste decenniet har glömt bort blended scotch. Och man skulle generellt kunna säga att blended är en mer precis produkt än maltwhisky. En blended scotch består av många olika typer av whisky som blandats för att skapa en harmonisk produkt där smakerna och dofterna från de olika sorterna smälter samman. Blended scotch är en begynnande trend i Norden och jag hoppas att den kommer att fortsätta.
OM DU ÄR NOVIS PÅ WHISKY
Det bästa sättet att kliva in i whiskyns värld är inte att hinka en halv flaska på 20 minuter med polarna. Vill du på riktigt få en inblick i den fantastiska värld av historia, smak och doft som omgärdar whiskyn, bör du gå på en whiskyprovning, eller ABC-provning som det kallas.
– Man tar inte 40 procent alkohol in i munnen och tycker att det är wow. Jag tror att man måste få en förklaring till varför whiskyn är så populär och att man ska dricka den på ett speciellt sätt. Den ska vara rumstempererad och serveras i ett aromglas. Sen kan man vattna sin whisky för att nå den nivån, den karaktär som passar en. Jag tror också att storytelling betyder mycket, att känna till bakgrunden och historiken.
WHISKYDRINKAR
Trenden med drinkar där whisky utgör basen, kommer starkt just nu. Det märker Mikael Lundén inte minst när han pratar med professionella bartenders runt om i Norden.
– En drink ska naturligtvis smaka gott, men den ska också smaka någonting, det ska finnas karaktär i den. Vissa drinkar idag smakar bara sött eller beskt, men jag vill att spriten ska framträda, det ska framgå att det här är en viss typ av drink och just whisky tycker jag passar väldigt bra. En Whisky Sour, en Old Fashioned eller en gammal härlig Rob Roy före maten.
Men om du tar till exempel en Whisky Sour – går man till en normal bar får du en taskig whisky blandat med citronjuice.
– Men går du till en bättre bar får du en riktig, med en riktigt fin whisky med färskpressad citron- eller limejuice och egenkokad sockerlag, det är wow! Då framträder whiskyn.
Vilken whisky ger dig den mest spännande smakupplevelsen?
– Rent generellt förväntar jag mig att en whisky ska vara ganska stark och den ska ha karaktär och ett tilltal.
Vilket land gör den bästa whiskyn utanför Skottland?
– Om vi håller oss till kornbaserad whisky, är japansk whisky intressant och även indisk. De är ganska nya i Indien, men det jag har sett hittills är spännande. Japanerna har gjort whisky länge, sedan 1920-talet. Det är väl de två länderna jag tycker har kommit längst i att skapa whisky som påminner om den skotska, om man kallar den skotska whiskyn för noden inom whiskyframställning.
När dricker du helst din whisky?
– Hade jag varit ute en vanlig torsdagkväll till exempel, så passar det att ta en liten pinne, summera vad som hänt och bara landa mentalt. Whiskyn berikar oss på många sätt. Den värmer upp oss, men framför allt ger den oss tiden att umgås med en vän och prata.
Hur många whiskysorter har du provat i dina dagar?
– Slutade räkna för tio, femton år sedan, men jag har ju jobbat med whisky i 25 år så det har blivit en del.
Har du några favoriter som du återkommer till?
– Det varierar och jag har kommit på mig själv med att whisky jag gillade skarpt för åtta, tolv år sedan kanske inte ligger högt upp på min ranking idag. Våra smaklökar och vårt doftsystem förändras hela tiden och det gör att vi kanske gillar samma saker, och det gäller ju allt egentligen, som vi tidigare gjort. Vi förändras, men jag har favoriter som jag alltid har hemma, som är säkra kort.
Vad dricker du när du inte dricker whisky?
– Är du spritintresserad, och vi snackar när man dricker för ren och pur njutning – det är inget sug i mig, utan jag dricker när det passar för stunden eller när min kropps harmoni känns rätt – så är du nog en allätare. Vi har haft en tydlig romtrend i Sverige de senaste åren, alltså mörk, lagrad rom från Centralamerika och Sydamerika, och jag gillar rom som ett alternativ till whisky.
FAKTA: IS ELLER INTE IS?
Att stoppa ner isbitar i sin fina maltwhisky är som att ta allt som är gott och slänga bort det – kvar finns bara den rena spritsmaken. Isen kapslar nämligen in alla smakbärare. Alla goda smaker och dofter som det tagit skottarna många år att få fram, försvinner. En vattendroppe eller två kan däremot vara som att vattna en blomma, och dra fram alla smaker och dofter – doft av blommor, chokladiga toner, torkad frukt och bär. Om vattendroppen passar beror däremot helt på vilken whisky det är.
Isbitar i en whiskydrink gör däremot susen. Ett exempel på en enkel och svalkande whiskydrink gjord på blended scotch är Red Label med ginger ale.
BLENDED SCOTCH:
Har i Sverige ansetts som en mindre fin whisky jämfört med maltwhisky. Det är dock oförtjänt – blended scotch är på många sätt en mer precis produkt eftersom så många olika whiskys ska sammanfogas på ett väldigt noggrant sätt för att den ska smaka likadant varje år.
BINGO RIMÉR OCH WHISKY
Single malt eller blended?
– Det mesta går väl egentligen ner, men jag gillar när det finns karaktär i det jag dricker – att det finns smaker och toner att upptäcka. Jag dricker inte längre för att bli full, utan för att njuta av drycken. Det finns goda single malt och riktigt goda blended scotch, som har en större komplexitet i smakerna, tycker jag.
Is eller inte is?
– Aldrig is.
När dricker du din whisky?
– Ibland sitter det fint med en lite mildare whiskydrink som välkomstdryck när vi har gäster över på middag, och ibland är det gott att ta fram whiskyn efter maten när man sitter och snackar.
Vilken whiskydrink föredrar du?
– Även om jag är en modern man, gillar jag Old Fashioned skarpt.
Vem skulle du vilja dela en whisky med om du fick välja fritt?
– Jude Law… eller vänta, det har jag ju redan gjort, haha. Nä, men det hade suttit fint att dricka en whisky med Sir Richard Branson och prata om roliga saker, som entreprenörskap och pengar.
Har du något whiskyminne?
– Jag minns när jag drack whisky på en efterfest hos Paris Hilton. Jag hade hängt av mig min jacka under kvällen och när jag till slut hittade den och var på väg hem, gick jag fram till Paris för att tacka för en trevlig kväll. Hon tittade på mig som om jag vore motbjudande och jag upptäckte till min förskräckelse att någon hade kräkts på min jacka när den hängt i baren. Otroligt pinsamt.