Solen steker, poolen ligger stilla och varm. Du har köpt kött från en lokal producent – det är mörkrött och marmorerat. Du har införskaffat härligt grön sparris, morötter i knippe, knipplök, några askar bearnaise, rosévin, öl, bubbligt vatten och annat gott. Kanske har du en värstinggrill från Weber eller bara en klassisk klotgrill. Du tar en kall öl och bara stannar där i det ögonblicket. Lugnet, väntan på dofterna och smakerna. Väntan på att gästerna ska dyka upp. Grillning är mer än mat, mer än dryck, det är en sakral stund, ungefär som att krypa in i mörkret på vintern och ta en pinne whisky eller vakna upp på morgonen till en kopp kaffe.
Grillning hör sommaren till. Det är ett sätt att umgås kring mat och dryck och samtidigt dra i sig D-vitamin för en hel tidsålder.
Den traditionella svensken köper kanske en flintastek, blossar upp grillen och steker köttet som om det inte finns någon morgondag. Någon annan kanske ägnar dagar åt att komponera den perfekta grillmiddagen med avancerade marinader och konstellationer. Men det behöver inte vara så himla avancerat. Skippa flintan och tagga ner ambitionerna. Keep it simple och njut.
Hur man håller det enkelt? Man tar med sig de två grymma kockarna Filip Nylén och Olivia Rimér till en villa med pool i Djursholm där till synes varenda Weber-grill som någonsin tillverkats, står uppradade.
Diverse grilldetaljer från Gårdssällskapet får följa med, noga utvalt och sådär perfekt som bara lyxkrogar annars tycks kunna erbjuda. Grönsaker och halloumi, bearnaise från Eriks såser.
– När är maten klar egentligen? undrar en i sällskapet, som försöker hålla magkurret borta.
Filip och Olivia plockar fram sina knivar och hackar, klyver och styr upp det goda.
– Fett är härligt, men senorna skär jag bort, säger Filip Nylén medan han just skär bort senorna som annars bara blir till en trögtuggad massa.
– Köttet ska vara fast, mörkrött och marmorerat, säger Olivia Rimér. Det är fördelaktigt när du ska grilla eller tillreda kött på något sätt. Det är fint med kappan på också.
Filip saltar köttskivorna och lägger dem åt sidan.
– Salta cirka en timme innan du ska grilla. Kött släpper lite vätska till en början, men tar sedan tillbaka det. Men det finns olika skolor, en del säger att man ska salta precis innan grillning, men jag gillar att göra det ungefär en timme tidigare, säger Filip.
Han har arbetat som kock i åtta år och föredrar de enkla smakerna.
– Jag gillar fina lägg, men det låter kanske lite flummigt. Enkel mat och enkla smaker. Gamla tekniker på ett modernt sätt.
– Man ska inte krångla till det för mycket, flikar Olivia in. Marinader behöver inte vara så avancerade heller. Klappa in vitlök, ingefära, en ört du tycker om, och skalet från en citron. Låt sedan köttet ligga i några timmar.
Om köttdetaljerna är stora är det lättare att tillaga dem i en vanlig ugn innan du lägger dem på grillen. Har din grill lock, kan du även låta köttet köras klart under det, mot slutet av grillningen. Oavsett hur du gör med den saken, bör du låta köttet vila i tio minuter efter att du grillat det. Medan det vilar lägger du på grönsakerna.
– En riktigt god sallad att ha till grillat är fint skuren blomkål och färsk vitkål med lite salladslök, olika små tomater och en syrlig vinägrett, säger Olivia.
Att göra egna hamburgare är ju populärt, hur gör man det på bästa sätt tycker ni?
– Använd en köttfärs som har en ganska hög fetthalt, salta och kör i hackad färsklök och gör sedan inte alltför stora biffar. Det är inte svårare än så, säger Filip som även vill slå ett slag för det kreativa att lägga upp maten snyggt.
– Presentationen är halva grejen. Tillbehören, köttet, allt samverkar till matglädjen och smaken.
Och drycken. Vi säger skål och hugger in på den fantastiska maten!
SMAKPANELEN
Bingo Rimér, chefredaktör
Jag är ju svag för korv, men kött i alla former tycker jag är gott och det här var ju alldeles underbart. Gårdssällskapet levererar alltid riktigt fina köttdetaljer, så även nu. Mums! Och såsen, jag skulle kunna äta Eriks såser med sked direkt ur burken.
Johan Staël von Holstein, VD
Det är en ynnest att få äta vällagad mat och njuta av den med fina kollegor eller goda vänner. Nu ska jag bara skaffa mig en villa med pool och en Weber Summit … eller får jag plats med den i lägenheten tro?
Viktoria Wyckman Ågren, projektledare
Jag älskar mat och det här är ju rena himmelriket. Filip och Olivia har verkligen lyckats förvalta de fina råvarorna och ta de enkla smakerna till ren perfektion.
Jelena Ljubinkovic, koordinator
Rött kött är inte riktigt min grej, jag är mer svag för kyckling och kalkon, men grönsakerna var magiska och rosén fantastisk.
Elin Parmhed, innehållschef
Halloumi, sparris och grillad paprik och jag är hemma. Det är något visst med grillat, smaken of sol och känslan av en bränd nacke som måste smörjas in med kylbalsam.
ERIKS SÅSER ÄR ETT HANTVERK
För många människor är barndomen lika med en påse bearnaise-pulver som man vispade ihop med vatten och smör och serverade till en stackars köttbit. De senaste åren har färdigsåserna tagit över, med blandat resultat. Men det finns såser som sticker ut. Eriks såser, signerade mästerkocken Erik Lallerstedt, är framtagna med kärlek. Alla ingredienser kommer från svenska, närliggande leverantörer och såserna tillagas i en egen anläggning i Vinsta utanför Stockholm. Erik Lallerstedt har utvecklat och tagit fram samtliga recept i sås-serien och det är inte så konstigt att Eriks såser blivit den snabbast växande aktören inom segmentet våta såser.
Såserna smakar godare än du någonsin kommer få till din hemmasnurrade bearnaise (om du inte är en bea-nörd eller kock kanske). Vår favorit blir snabbt chili-bean som är to die for ihop med köttet och grönsakerna. En sked till, tack!
JOBBA MED BRA RÅVAROR OCH ENKLA SMAKER
Köp kött och grönsaker av bästa kvalitet, gärna från en lokal producent. Vi fixade kött från Gårdssällskapet för att verkligen veta att köttet är noga utvalt från djur som haft det bra och fått äta bra saker. Det betyder allt för smaken. Köttet ska vara fast, ha en mörkröd färg och vara marmorerat (insprängt fett) för bästa och godaste resultat.
Köp gärna kött med kappan kvar, den hjälper till att få till det perfekta köttet under grillningen. Klappa in köttbitarna med salt och färsk vitlök. Det är faktiskt inte svårare än så.
Glöm inte tillbehören. I stort sett alla grönsaker är goda att grilla – gå loss på majskolvar, morötter i knippe (behåll en bit av blasten som en fin detalj), röd och gul knipplök, paprika i olika färger, aubergine, kvisttomater med mera.
LÅT KÖTTET VILA
Ett av de största felen man kan göra när man grillar kött, är att inte låta köttet vila på låg värme innan man serverar det.
Ta reda på vilken temperatur köttet ska ha för att det ska bli som du gillar det, det vill säga hur rött du vill ha det (well done är 70 grader). Använd en termometer för att hålla koll på temperaturen. Låt köttet vila i tio minuter. Om det rinner blod ur det, har det vilat för kort tid. Tänk även på att köttet under vilning stiger några grader. Se därför till att ta av köttet från den heta grillen aningen innan det uppnått önskvärd temperatur.
OLIKA VÄRME PÅ GRILLEN
På supergrillar, som Weber-grillen ovan, kan du ratta in olika värme för olika partier på grillen. Du kan även använda hyllan för att låta kött och grönsaker vila eller hålla värmen. På en klotgrill kan du lägga upp olika stora kolhögar för att på så sätt skapa förutsättningar för olika temperaturer i grillen.
VÄND KÖTTET OFTA
Det finns många skolor i hur man ska grilla kött, vända sällan eller vända ofta. Kocken Filip Nylén vänder köttet ofta för att det inte ska bli bränt.
– Håll också koll så att det inte börjar brinna, ha en vattenflaska redo för att kunna dämpa lågorna.
WEBER SUMMIT E-670 – GRILLA MED STIL
Har du någon gång grillat på Webers värstinggrill (gas) Summit E-670, vill du egentligen aldrig använda någon annan grill. Det här är grillarnas Rolls Royce, eller som en praktiskt utformad Ferrari kanske.
Summit E-670 har sex brännare, sidobrännare, Tuck Away-rotisseri, röklåda, infrabrännare och en hel drös galna finesser för att du ska bli en grillentusiast och aldrig sätta din fot mer än några steg från grillen.
Med olika brännare kan du ha olika temperaturer på olika delar av grillytan samtidigt. På hyllan ovanför grillytan, kan du låta köttet vila innan du serverar det. Du får gott och väl plats att grilla alla köttdetaljer på en sida, och grönsakerna på den andra sidan.
Om vi bortser från allt det grilltekniska, så ser grillen ju helt awesome ut också.
WEBER MASTER-TOUCH GBS 57 CM
Åh, prisa grillguden för den klassiska klotgrillen. Master-Touch GBS 57 cm tillhör eliten bland brikettgrillar av den här typen. Weber har adderat lite lyx också, som ett GBS-grillgaller, termometer i locket, en smart askfångare och inte minst en detalj som lockhållaren för att du ska slippa hålla i det heta locket när du tittar till det du grillar.
Tips! Gör olika stora högar av briketterna för att skapa olika heta platser på grillytan.
Engångsgrillar i all ära, men Go-Anywhere-grillen (till höger nedan ) är en större uppfinning att hurra för. Gasvarianten blir varm på ett ögonblick och får lätt plats i bakluckan.
WITT GRILLBOT
När vi ändå pratar om uppfinningar. Det tråkigaste med att grilla är ju att städa grillen. Låt kraftiga motorer och starka borstar göra jobbet åt dig. Den här familjemedlemmen kommer från Witt och heter Grillbot. Bara att placera den på gallret och klicka på en knapp.
GLÖM INTE KORVEN!
Här låtsas Bingo hjälpa till med grillningen medan han äter en korv. Men det kanske är lika bra att han lämnar över grillexpertisen till kockarna Filip Nylén och Olivia Rimér.
…ELLER VINET…
En frisk och lättdrucken, väl kyld rosé hör grillfesten till. Moore ger 18 lejon till Bingo by Sweden-boxen, men vi är ju å andra sidan jäviga och riskerar att få storsmurfen efter oss om vi säger någonting annat.
HALLOUMI & GRILLADE GRÖNSAKER
Majskolvar, paprika, sparris, knipplök och morötter i knippe är galet gott till halloumi. Gör rejäla skivor av halloumin, det funkar helt enkelt bättre att grilla dem då. Varning! Grilla inte mozzarella, den försvinner.
BERÄTTA DIN HISTORIA
Ava Zêr, guldvatten på kurdiska, är en ljus lager (4,8%) som två kurder brygger i Tjeckien. Deras budskap är Everyone has a story to tell. Så dela din historia vid grillbordet i sommar.
330 ml, 16,20 kr (artnr: 88961)
LYCKA ÄR EN HAMBURGARE
Köttfärs med hög fetthalt är nyckeln till en hamburgare som får alla att hålla tyst och tugga. Köp fint kött med insprängt fett och mal till köttfärs själv, eller färdig köttfärs. Om färsen är för mager kan du tillsätta späck. Lägg sedan ut färsen och addera salt och hackad färsklök. Forma till lagom stora burgare.