Celsius Sverige
vatchewartanian

Hälsa & Träning

Moore träffar Vatche Wartanian

Pascale Emonide

Moore träffar Vatche Wartanian, aktuell i filmen Shoo Bre där han spelar wannabe-gangstern Fadi. Filmen är baserad på Douglas Fouleys ungdomsroman med samma namn, från 2003 och har biopremiär över hela landet idag fredag den 24 februari.

Vatche! Vad händer? Berätta vem du är och vad du gör.
Jag är en flerfaldig landslagsman och proffsboxare sedan OS 2000, Jag kvalade där men ingen svensk lyckades kvala sig in, så jag blev proffs. Debuterade 2001 och har vart proffs sedan dess. Jag har ju boxats i många år och bott i USA, England, Tyskland och Finland.

Är boxning något du sysslar med i dagsläget?
Jag boxas fortfarande, men tog ett sabbatsår från tävlandet nu och gör comeback i april.

Nu är du även aktuell i filmen Shoo Bre, hur känns det?
Jo, jag fick ju ett erbjudande om att vara med. Vi började spela in i somras och det är det jag har gjort den senaste tiden. Det känns roligt. Ny grej, ny utmaning.

Har du arbetat som skådis tidigare?
Jag har aldrig gjort det tidigare.

Hur kommer det sig att du fick den här rollen?
Jag har inte gått ner självmant till den utan regissören har känt mig ganska länge och sagt att om han gör en film så vill han att jag ska vara med. Han kontaktade mig och sa att har han en stor film på g och ville att jag skulle vara med. Jag blev kallad på en casting och de tyckte om mig.

Var hittar du inspiration för att gestalta din karaktär?
Jag är uppväxt i förorten och filmen handlar ju om förortslivet här i Stockholm, eller i Sverige över huvudtaget, så inspirationen har jag nästan hämtat från mig själv, för det är ju det livet jag har levt.

Kan du identifiera dig med Fadi, din karaktär?
Nej, det kan jag inte göra men jag har ju sett många som Fadi, så det var inte svårt att spela honom.

Hur beskriver du dig själv med tre ord?
Ärlig, snabb och kvicktänkt.

Har du fler filmprojekt på gång?
Nej. Många av mina närmsta vänner har sagt till mig att jag skulle passa som skådis, men jag har aldrig tagit tag i det. Jag har inte fått några fler erbjudanden, men det är ju premiär på fredag. Dyker det upp något sen som låter intressant så tar man ju det.

Ja så är det ju, de måste ju se dig in action innan!
Ja, och man vill ju inte vara med i någon porrfilm precis!

Haha! Varför inte då?
Haha jag vet inte, skulle inte kunna vara med… Det är inte min grej bara.

Boken Shoo Bre som kom ut 2003 blev en riktig succé, har du läst den?
Nej, det har jag faktiskt inte, men jag har ju läst filmmanuset.

Har du planerat på att läsa boken?
Jag tror att jag kommer läsa den efter att ha sett filmen. För jag läser mycket böcker, mestadels självbiografier eller sådant som har hänt på riktigt. Shoo bre är en påhittad historia, däremot är den påhittad ut ifrån verkligheten, som många ungdomar lever idag, så det skulle nog vara intressant att läsa den.

Ja, det är även en ungdomsbok, som riktar sig till ungdomar från 12 – 20 år, du är lite äldre.
Ja, precis. Boken riktar sig antingen till ungdomar, eller till vuxna som har barn i den åldern. Jag kommer nog bara läsa den på grund av att jag var med i filmen.

Berätta något om dig själv som vi inte skulle kunna ana.
Nej, det finns inget speciellt, förutom att många tror att eftersom jag sysslat med kampsport att jag inte har några andra idrottsintressen. Fast mitt egentliga intresse är fotboll. Jag har spelat i juniorallsvenskan två år i rad. Ett år med 73orna, ett år med min årskull 74rna. De e inte många som vet.

Du har ett smeknamn, Mr Dregel. Kan du berätta hur det namnet kom upp?
Haha! Det var en barndomsvän till mig som heter… Det här ska du skriva upp, André Vinasco. Han är djävulen själv! Eftersom jag hade boxats så länge, började han sprida ut att jag tagit för många vänsterkrokar. En kväll hade vi suttit på någon pub där jag hade somnat på en stol och börjat dregla säger han men det stämmer inte…

Däremot har jag en historia om mitt riktiga smeknamn. Jag kallas för Senan. Det var min allra första tränare i boxning, som gav mig det namnet. Mats Rutström. Jag var en spillevink då och hade inte en muskel på kroppen. Vi hade intervallträning på säck. När det var min tur slog jag allt vad jag hade men säcken rörde sig inte. Då ropade min tränare: ”Kolla han ser ut som en sena! Kom igen nu Senan, kom igen nu!”

Triggade din tränare dig att bli en grym boxare när han gav dig det smeknamnet?
Jag har alltid varit envis när det gäller idrott. Man åkte ju på en del nitar på den tiden men man ville inte ge sig.

Berätta om din mest minnesvärda match.
Det var 2003 eller 2004 . Jag mötte en kille som heter Alex Velardez. Det skulle vara en kvalmatch till en form av WBC-titel. Han var obesegrad, men jag vann den matchen och förväntade mig att få en form av WBC-titel-fight. Boxades månaden efter, och då fick han också boxas på samma gala.

Sedan ringde man mig och berättade att Alex hade vunnit. Jag undrade varför det skulle vara så roligt för mig att höra, när det var jag som skulle få den chansen.  Du är armenier från Sverige och han är mexikan, det är så mycket mexikaner här, det blir mer populärt. Jag minns att jag blev så himla besviken.

De tyckte att det kunde vara kul att berätta att jag slagit en champ. Jag tyckte inte alls det var kul att bli lurad på det sättet. Det var ju en stor match.

Man har ju uppnått väldigt mycket inom boxningen, men att falla på sådana punkter det är ganska tråkigt faktiskt. Många förstår inte hur hårt man kämpar inför en match. Både mentalt, fysiskt och med vikten. Det är väldigt frustrerad då att bli fråntagen sin seger.

Har du någon favoritboxare under din tid ifrån Sverige?
Som boxare måste man tänka egoistiskt, och då är jag bäst, men det finns jättemånga duktiga boxare i Sverige. För att nämna några få, Tonton Semakala, Sacha Lindgren… Sacha Lindgren och jag var ju rivaler på den tiden men vi är uppväxta med varandra och nära vänner. Idag är han min tränare, så det är roligt. Den här killen är i världsklass. Sen har vi även Oskar Ahlin och Badou Jack, mycket duktiga talanger. Vi har många svenska boxare, men tyvärr släpps dem inte fram.

Ok, Vatche, tack för att du tog dig tid, ser framemot att se dig på bioduken på fredag!
Tack, tack.

 

 • Akilles

  Tja vatche! Du nämner aldrig mig jag blir besviken på dig haha
  Mvh

  Akilles

 • Sasha

  Vilken fantastisk artikel mycket bra skrivet men vatch du måste gå match vi har inte tid med son här trams!

 • Mats

  Lycka till Senan, det va kul att höra att det går bra för dej, jag träffade Andretti i Göteborg för några år sedan. Lycka till vi hörs och ses