SELF
sebbe

Intervjuer

Moore träffar Sebjak

Sverige är ett land som levererar många bra DJ:s. En av de som har kommit en bra bit på vägen och spås en lysande framtid är Sebastian Jakobsson, mer känd som Sebjak. Med sin monsterhit ”Follow me” har han snabbt blivit ett namn på mångas läppar och är nu ute och spelar runt hela världen. Moore bjöd in Sebjak till studion för att snacka lite musik, spelningar och hur resan egentligen började.

När började du intressera dig för musik?
Hm, jag har velat syssla med musik hela mitt liv, och när jag var 12 år började jag DJ:a. Man var ju ingen stjärna i början direkt haha, men jag övade och övade och efter ett tag började det låta ganska bra. 4 år senare var jag så pass duktig att jag fick spela ute på krogarna.

Men då var du bara 16 år?
Ja exakt. Det var en stor upplevelse. Tänk dig att du är 16 år och spelar ute på nattklubbar runt om i Stockholm. Bakom skivspelarna stod en liten ung kille och levererade bra musik. Jag brukade få 500 kr i timmen när jag var ute och spelade. Ni kan ju bara tänka er vilken kung jag var bland kompisarna i skolan på den tiden hehe.

Helt rätt. När du var 18 år så hade du en musikstudio med AN21, berätta.
Ja, det var en galen men rolig period i mitt liv. Vi var ett gäng unga grabbar som hade fixat en källarlokal på Skeppargatan i Stockholm. Där hängde vi så ofta vi kunde kunde, skapade musik och drack bärs. Grannarna blev tokiga när vi spelade långt in på natten, men vi hade så kul att vi inte brydde oss. Kom igen, vi höll ju på att förverkliga våra drömmar.

Haha ja, lite överseende får väl folk ha kan man tycka. Nu har du blivit erkänd och stor ute i världen och har spelat i oändligt många länder. Var har du varit?
Oj, jag har varit runt väldigt mycket, bland annat i Brasilien, USA, Portugal, Tyskland, England, Serbien, Azerbaijan och nu senast i Korea förra helgen. Mitt första utomlandsgig var i Norge.

Utan att göra oss för avundsjuka, hur behandlas du när du är ute och spelar, som en rockstar?
Ja, eller det beror lite på vart man kommer. Världen fungerar ju lite så att människor ofta dras till personen som är i centrum, och som DJ är det ju oftast jag som har störst fokus på klubben. Sedan är det ju viktigt att man har rätt approach också, så arrangören ser ofta till att det står mycket tjejer kring DJ-båset.

Låter som en dröm. Och tjejerna vill så klart ligga med kvällens kung?
Haha jo det finns det säkert de som vill. Men jag har redan en flickvän så det är inget jag bryr mig speciellt mycket om.

Men om du hade varit singel hade du inte haft svårt med tjejerna direkt?
Det har du förmodligen rätt i. Men jag tänker inte så när jag är ute och spelar. Jag fokuserar bara på att göra ett bra jobb och att ha roligt.

Berätta om ditt bästa respektive sämsta gig?
Det överlägset största i min karriär hittills är helt klart Summerburst i Stockholm tidigare i år. Över 25.000 personer i publiken och stämningen var galen. Tänk dig känslan att stå framför så många människor och spela dina egna låtar blandat med hits från dina DJ-kolleger. Lite kontrast gentemot ett gig jag hade på en skidresort i Frankrike haha. Det var lågsäsong, dåligt med publik och jag spelade bara i 40 minuter, sen gick jag därifrån.

Fransmän har inte vett att uppskatta bra musik helt enkelt. Har du gjort något sjukt gig, något galet minne?
Jaaa! Israel haha. Det var på nyårsafton för 2 år sedan. Först kom jag knappt in i landet, de undrade vad en ensam vit kille skulle där och göra. Tillslut kommer jag fram till klubben som heter ”Supermarket”, ner i någon konstig lokal mitt ute i ingenstans.  Minns du filmen ”Blade”? Exakt så kändes det. Jag fick tydliga order om att inte spela något kommersiellt. Det var drygt 500 personer som trängdes i den där lokalen. Jag ser sällan knark när jag är ute och spelar, men i Israel fanns det överallt och det verkade som världens naturligaste grej för dem. Helt sjukt.

Vad är det bästa med att vara Sebjak?
Att jag får jobba med det jag älskar. Jag lever min dröm och får resa runt i världen. Och all god mat som jag bjuds på inför alla gig haha.

Och det sämsta?
Att jag jobbar väldigt mycket. Det resulterar i att jag är borta ifrån min flickvän ofta och det kan bli jobbigt emellanåt. Sedan vill jag träna också, men det blir svårt att hinna med eftersom jag reser runt hela tiden.

Hur ser framtiden ut för Sebjak?
Nu är jag signad på EMI och ska på turné i Australien i 2 veckor. Efter det kommer jag åka till USA i 3 månader och jobba därifrån. Ska bli spännande att se ifall inspirationen och kreativiteten ökar, plus att det ska bli kul att befinna mig i USA för annat än bara spelningar. Nu kanske jag hinner uppleva den Amerikanska kulturen lite också hehe.

Dricker helst: Carlsberg
Äter helst: Asiatiskt
Tittar på: Dokumentärer

Vänta nu, dokumentärer? 
Haha ja, men inga djurdokumentärer och sånt. Grabbiga grejer. Jag älskar dokumentärer om krig, vapen och gäng, såna grejer!

Bra, vi blev lite oroliga där ett tag. Till sist, vilken är världens bästa låt?
Det finns otroligt mycket bra musik där ute, men jag vill faktiskt säga min egen låt ”Follow me”. Fast då menar jag remixen av Gregori Klosman som ni snart kommer få höra. Den är helt sjuk.

 Tack så mycket för din tid Sebbe, hoppas kaffet smakade bra förresten.
Tack själv. Ska jag vara helt ärlig så har jag druckit bättre, men man ska inte klaga.


SEBJAK TWITTER
SEBJAK HEMSIDA