RIKU-KOPONEN1

Intervjuer

Moore har en magisk stund med Riku Koponen

Riku Koponen är Sveriges bästa mentalist. Den titeln gjorde Moore nyfikna, så vi ställde några frågor till Riku för att ta reda på lite mer om honom.

För de som inte hört ditt namn tidigare, hur skulle du beskriva dig själv?

Förra året blev jag utsedd till Sveriges bästa mentalist. Det var svenska folket som röstade fram mig som segrare i Kanal 5:s ”Fenomen”. Jag sysslar med tankeläsning, underhållning och psykologiska illusioner. Jag har varit på turné med min show i London, Sao Paulo, Dubai, Beijing m.m. I juli representerar jag även Sverige i VM i magi. Jag är nog känd för att skapa en skön atmosfär som sprider sig i lokalen direkt när jag kliver på scenen. Sista året har jag allt mer jobbat med föreläsningar och coachning. Jag gillar verkligen kreativa metoder och verktyg som används för att engagera människor i personlig transformation. Att se en människa ändra något eller att nå sin dröm är ju något jag älskar.

Jag är nog en positiv, energisk, optimistisk och rätt rolig person att vara med tror jag.

Du är alltså en mentalist? För oss oinvigda, vad exakt gör en mentalist?

Det är egentligen ett modernt uttryck för något som har funnits länge, en bredare form av magiker. Men det är något som slagit igenom de senaste åren. Man kan säga att jag jobbar psykologiskt (psykologiska illusioner) och påverkar publiken med olika trick och tekniker. Det är egentligen bara en fascinerande bluff och det vi själva investerar i vad som sker, men med suggestiv stämning är det lätt att åka med. Jag jobbar mycket med musik, ljus och storys.

Vilket är ditt bästa trick/show du någonsin lyckats med?
Haha det var ett trick som jag inte var ensam i. Men vi (Peter Varg m.fl.) fick för oss att åka till Las Vegas och köpa loss 20 stora illusioner och bygga om Piteå Havsbad för att bara ett halvår senare sätta upp 40 shower med 13 artister inblandade. Helikoptrar, bilar, motorcyklar, jag ni fattar. Det var rätt galet. Men mycket roligt! Annars brukar folk älska när jag plockar fram deras första kärlek de tänker på.

Har något gått fel under en uppvisning, i så fall vad hände?

Nej, ja eller kanske med något korttrick eller så, men inget som har raserat hela showen. Blir det fel får man jobba om det helt enkelt. Vi kallar det att hitta en ”out”. Det som skiljer kortmagikern från mentalisten är att som mentalist lyckas man aldrig till 100 procent. Man ligger alltid på 90 med att till exempel läsa andra människors tankar.

Hur ser framtiden ut, vad har du på gång?
Vi siktar högt och kör mera shower runt omkring i världen, men framförallt i Sverige. Mer TV och specialare. Sen ska jag jobba ihop med många företag och organisationer med mina föreläsningar.

Var kan man se dig i höst?

Framförallt kan ni se mig på Elite Plaza Hotel i Göteborg i början på november, i deras exklusiva vinkällare. Go and get a ticket! Även på Magicbar i Stockholm 19-20 okt.  Jag kör även en del offentliga julshower i Umeå/Gbg närmare jul.

5 snabba:

Dricker helst: Zero & Sojalatte
Äter helst: Vegankebab
Lyssnar på: Drömmar, Anthony Robbins & Lil Wayne
Tittar på: Nyckeln till Frihet!
Sveriges snyggaste brud: Tabitha Mucheru, utan tvekan!

Tack för pratstunden Riku, lycka till med allt!

Tak själva. Glöm inte att life is magic!

Ni kan följa Riku på Twitter & Instagram på @rikukoponen
Besök även :www.rikukoponen.se
http://www.facebook.com/rikukoponenofficial


SELF