Öl

Endless vacation, I´m curious!

Inga kommentarer

Man kan inget annat än att älska 13-åriga Tindra Jonsdotters etiketter!

endlessvacation1

Hon gör helt klart de tuffaste öletiketterna i Sverige just nu, och ni håller säkert med mig?!
Dödskallen som håller den färgglada blomman, är etiketten för Bryggmästaren Mattias Hammenlind lyckade bryggd, ”Endless Vacation Pale Ale”. Dödskallen och namnet på alen har inspirerats av Ramones och deras låt med samma namn. En Frisk och smakrik Pale Ale bomb som levererar allt. Precis som han själv beskriver den så blommar den av citrus, exotisk frukt och en mystisk bränd karamellkaraktär, som förmodligen skall gestalta sommarkänslan med härlig grillning och schysst punkmusik i bakgrunden.

endlessvacation4

Lättdrucken men absolut inte blaskig. Den har faktiskt allt och det är inte bara jag som gillar den skarpt. Den fick Guld på Stockholm Beer & Whisky Festival 2013, som bästa öl i kategori C2: ”Vardagsale i modern stil”, följt av Mazarin från Omnipollo som fick Silver och Reparationsbajer från To Øl på Bronsplats.

Kan inte släppa att det faktiskt är en liten flicka som sitter och tecknar de mest fantastiska saker som pryder flaskorna. Samtidigt är det grymt häftigt att man fick designpris i the international beer challenge i slutet av 2013.
Vem är den här lilla tjejen? Jo, det är dottern till Jon Eliason som har varit med och tagit fram design och layout.
Lyfter på hatten och bugar för denna geniala idé, är grymt imponerad. Det gör att man med lätt otålighet väntar på att en ny öl skall dyka upp.

endlessvacation3

Så här beskriver dem själva sin Ale.
CAP ”Endelss Vacation”
Craft Beer, Fresh, Crisp, Lemon, Heat, Grapefruit, Elderberry, Barbecue or Festival, Endless Vacation, Flower, Alive, Lollapalooza, Thirst, Exotic, Caramalty, Hopified with: Warrior, Centennial, Cascade & Chinook. Always Curious, Ever Humble.”

Hur tycker jag att den doftar och smakar då?

endlessvacation2

 

Färg: Ljust bärnsgensfärga, med ett trevligt vitt skum so

 

Doft: Fruktig med blommiga inslag, grapefrukt och lätt brödig

 

Smak: En distinkt citruston i början som övergår till exotiska mangotoner, en lätt bränd karamellaktig ton med ett nödigt avslut. Helt grymt god. Lättdrucken, vilket blir underbart till den just nu efterlängtade sommaren.

 

Mitt betyg: 9/10, med stark köprekommendation. Ett måste i kylen till sommaren.

 

Pris på systembolaget: Art nr: 89260 Pris: 24,20 kr (endast på beställningssortimentet).

 

Längtar redan till en ändlös semester!

/ Dan Hvitman

 


Dessertakuten, så här på nyårsafton.

Inga kommentarer

Tänkte att skulle ge er ett sista inlägg innan klockan klämtar för 2014!

En snabb och god dessert för er som inte redan är klara med vad ni skall bjuda på ikväll.
Enkelt, snabbt och lätt brukar oftast bli bäst.

Kvällens bästa dessert blir utan tvekan ”Björnbär med vanlijyoghurtkräm och havreflarn”

bjornbar med yoghurtkram

Receptet är baserat för 6 personer.

1 dl havregryn
1,5 dl ljus sirap
2,5 dl vispgrädde
1,5 dl turkisk yoghurt ”Naturell”
1,5 tsk vaniljsocker
2 tsk mörk rom
200 gram björnbär

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg sedan ett bakplatspapper på en plåt och olja in det lätt.
Strö ut havregrynen på plåten och ringa ca 1,2 dl sirap över grynen. Grädda i 5-7min, tills det har fått en gyllengul färg.

havreflarn

2. Låt flarnen svalna och skär ut 6 bitar, och smula resten av grynen.

3. Vispa grädde luftig, blanda det sedan med yoghurten. Smaksätt med vaniljsockret resten av sirapen och romen. Innan serveringen blandar ni i lite smulet från flarnen.

4. Vid servering / upplägget skall det varvas i ett glas eller någon trevlig genomskinlig skål. Så varva björnbär och yoghurtkrämen om vartannat och toppa med havreflarnet.

Självklart kan björnbären med fördel bytas ut mot hallon eller varför inte mango.

Gott Nytt År från mig!

Vi ses igen 2014

/ Dan Hvitman


Öl

Hjälp! En favorit är på väg att försvinna från Systembolaget

Inga kommentarer

Lätt jobbigt att få informationen om att ett av mina favoritöl riskerar att plockas bort från det fasta sortimentet hos Systembolaget.

Jag vill fortsätta kunna knalla in och köpa denna fantastiska IPA när jag önskar, istället för att behöva beställa den och vänta 2-8 dagar för att kunna hämta den.

Igår gick informationen ut från Wicked Wine att Mohawk Extra India Pale Ale är på väg att ramla ut.

9p3q_MohawkExtraIPAnr1419

Så jag ber om Din hjälp att rädda kvar den!
Med avancerad uträkning, så kommer den att  behöva sälja ett par hundra flaskor till i december för att hänga kvar i sortimentet.

Artikelnr: 1419 Pris: 25,90:- 33cl 7,5%

Karaktär:
Lätt grumlig, med gult inslag i färgen.
Doften är distinkt i sin humleton, frisk med inslag av exotisk frukt samt söta toner av russin och aprikos, något sirapsaktig i avslutet.
Smaken är himmelskt smakrik med tydlig humlebeska och inslag av citrusmarmelad, torkad frukt och något brödig.

Perfekt till julbordet och de kryddiga revbensspjällena.

In och köp nu så jag slipper beställa.

/ Dan Hvitman


Vin

Tillsatser i vin är ingen nyhet!

2 kommentarer

Hänger på den senaste tidens snackis!

Där Kalla Fakta påvisade att man har en mängd tillsatser och kemikalier i vintillverkningen.
Det är ju faktiskt inget nytt. Skrev en artikel om boxviner 2010, där jag kanske inte tog upp ämnet speciellt mycket men ändå vinklade in mitt misstycke om tillsatser i boxvinets framfart.

Kanske pga jag är konservativ och tycker om att öppna en flaska vin och sippa är njutbart.
Självklart innehåller flaskviner också tillsatser, men inte i samma mängd och utsträckning.

rioja

Här är en länk till Anders Öhmans studieprojekt till sin Master of Wine examina 2011 om tillåtna tillsatser i vin.
Tillåtna tillsatser.

Så här löd min artikeln 26/9 2010.

Lådvinet har blivit en succé i Sverige och stod för 60 procent av Systembolagets vinförsäljning 2009. Sen har den utvecklingen bara ökat vilket jag inte alls gillar.

– Förra året i juli månad såldes det fyra liter lådvin per sekund.

Det låter mycket och det uppenbarligen också, eftersom lådvinet har en så dominerande andel av vinförsäljningen i vårt land. Men det är statistik direkt ifrån Systembolaget

Vinförsäljningen i Sverige har ökat dramatiskt. Innan 40-talisterna stack på charterresor med grisfester och vin på alla restauranger så fanns inte mycket vin på Systembolaget. Några sorters vitt, uppdelat i torrt, sött och mousserande. Rött säkerligen med ännu färre varianter, men kompletterade med de populära portugisiska starkvinerna portvin och madeira samt sherry hade man ändå något att ställa på hyllorna.

Sedan har vinkonsumtionen exploderat.

Tidningarna har ofta vintips, liksom teve.

– Fritiofsson i TV4 tittar folk mycket på.

Och när Carl-Jan i mitten av 80-talet började prata om ”svettiga hästar” så började folk undra över det här med viner…

När lådvinerna kom för ungefär sju, åtta år sedan blev de snabbt populära. Säkert till stor del för att det ansågs behändigt att kunna ta bara något glas i stället för att öppna en hel flaska. Rapporter om i synnerhet rödvinets goda hälsoeffekter tjänade som en förevändning till att vi allt oftare tog något glas i vardagen.

Jag anser att flaskan är överlägsen boxen, inte bara för att vinet i en sådant lite oväntat har ganska begränsad hållbarhet, utan också för att ett flaskvin i regel håller högre klass och normalt har en längre lagringkapacitet. Självklart innehåller ett flaskvin samma tillsatser och kemikalier, men inte i samma utsträckning och mängd.

– En box vitt vin står sig bäst i upp till fyra månader, ett rött sex. Därför skall man inte köpa boxviner som är äldre än så. När man öppnat vinet bör man inte ha det kvar längre än en vecka, men självklart kan man alltid använda det i matlagning. Man bör alltid förvara vinet kylt för att hålla någotsånär bra kvalitet.

Orsaken till den snabba försämringen är att vinet då börjat oxidera, varför det tappar sin karaktär. Av det skälet brukar tillverkarna svavla lådvinerna lite mer än vanligt, men detta är inget man normalt märker. Däremot anser jag att man skall lufta alla boxviner, för att få bort stor del av svavlet.

På frågan om i vilken omfattning man tar till sig sommelierens tips, skulle jag säga att det nog är i nästan 90-100 procent av fallen. Även om det sitter en duktig vinkännare bland gästerna så är sannolikheten låg att han ska ha kännedom om vinerna i restaurangens sortiment, så här är sommelierens kunskap av stort värde. En sommelier kan kanske ses som en högtravande expert som gör sig lite märkvärdig, men den rollen är oftast vanligare hos någon i restaurangsällskapet. Att intresset för vin har ökat, beror också på att kvalitén som bjuds är mycket hög, generellt sett.

– I Sverige finns mellan 700 – 900 importörer. De säljer i första hand till restauranger, men även till systembolaget i viss mån. Ofta en sidohandel för att få upp volym och omsättning. Systembolaget har en annan form av inköp där man specificerar kravet på ett vin, sedan får importörerna lämna in ett anbud i form av ett vin som uppfyller kriterierna, med ett angivet pris förstås.

FINA VÄRDEN I NYA VÄRLDEN

Den ökade vinproduktionen i världen sker till stor del i nya världen.

– Frankrike, som nog tidigare setts som vinlandet nummer ett anser jag lever på gamla meriter. Flera vinhus där etablerar gärna verksamhet i andra länder med fina växtförutsättningar, som Chile, Argentina och nya världen.

I Nordamerika är Napa Valley i Kalifornien välkänt och andra länder som Australien och inte minst Sydafrika kommer starkt. – De fick ett ordentligt uppsving i och med Fotbolls-VM.

Vid blindtester har vinerna från nya världen visat sig ha väl så hög klass som de från våra Europeiska länder. Klimatförändringarna ger förutsättningar för nordligare länder att producera lämpliga druvor i framtiden. Titta på utvecklingen i Tyskland, där dem blir allt större på röda viner. Samtidigt som England satsar också stort. Och redan nu finns ett par bra odlare i Sverige, på Gotland har vi Gutevin och Blaxta vingård i Sörmland. De kommer att följas av fler.

RÄTT VIN

Jag vill passa på att avliva den gamla myten om att rött vin ska serveras till kött och vitt till fisk.

– Det beror istället på hur kraftigt eller lent vinet är. Smakrik mat, smakrikt vin är en bättre regel.

På Systembolaget finns en hjälp vid respektive produkt i form av cirklar med de tre olika egenskaperna sötma, fyllighet och fruktsyra.

Att avgöra om ett vin är ok.
Ur den normala gästens vetande, förstår inte gästen att det man gör när man provar vinet man beställt på restaurangen, är att söka efter defekter. Man får helt enkelt stå sitt kasst om man inte gillar det, då man faktiskt har valt det och det inte är defekt. Är det defekt skall det naturligtvis bytas ut.

Hur avgör man då?

– Det ska vara klart. Doften ska vara ren, man vill inte hitta ett för oxiderat vin eller på annat sätt defekt vin. Den vanligast förekommande defekten är korkskadat vin, men det gäller endast viner med naturkork. När det gäller smaken så är ju ett rött normalt alltid torrt, men där känner man efter om det är ungt eller moget och har druvtypisk smak.

Jag anser att blandviner (flerdruvsvin) är bra, då kan tillverkaren blanda i de proportioner som skapar den smak han eller hon är ute efter.

Ekologiska viner har ökat markant.

– Det är nog en kombination av konsument- och producentintresse. Jag kan inte säga när jag smakar ett vin om det är ekologiskt odlat. Generellt är de nu mycket bra men de allra första var lite omogna, säkert för att de inte vågade ha dem kvar på stocken i rädsla för ohyra. Vilket resulterade i att druvorna inte hunnit utvecklas klart. Men idag kan vi se att utveckling har kommit, och att vi fått ta del av en mängd bra ekologiska viner.

Jag anser också att ett bra vin normalt skall luftas och dekanteras, dock inte alla.

– Dekantera vinet genom att försiktigt hälla det på en karaff. Då lämnar man eventuell bottenfällning och vinet får syresättning. Det bör stå så i en till tre timmar för att ge sitt bästa.

 

Så kontentan av mitt inlägg, är det att jag tycker vi skall minska konsumtionen av boxviner.

Smaka med öppet sinne och drick med måtta, är mitt råd.

/ Dan Hvitman


Destillat

Kan detta bli årets julklapp?

2 kommentarer

Förmodligen inte! Men helt klart en av de dyraste och lyxigaste.

Vem vill inte ha en sådan här i barskåpet hemma? – Jag vill det iallafall, men så lär det inte bli.

Men för samlare lär detta bli något att tråna efter, galet exklusivt! Prislappen på sköna 136 900kr lär förmodligen stiga allt eftersom flaskorna dricks ur och efterfrågan ökar.
Vad samlar du på? Skriv det gärna som en kommentar.

Karuizawa1960

Unik Japansk whisky lanseras på Systembolaget!

Systembolaget lanserar den 5 december “Världens äldsta och mest sällsynta japanska whisky” Karuizawa Vintage1960 Cask #5627

Whiskyn är den dyraste produkten någonsin lanserad i Systembolagets ordinarie eller tillfälliga exklusiva sortiment.

Karuizawa var Japans minsta destilleri och grundades 1955 för att destillera whisky med The MacAllan som förebild. Whiskyn från 1960 var den äldsta whiskyn som fanns kvar i lager.

Whiskyn var lagrad på sherryfat Oloroso Hogshead och buteljerades vid en fatstyrka på 53,2%, flaskan ligger förpackad i en traditionell låda som är gjord enligt den gamla traditionen som en japanska pussellåda. Lådan är handgjord av en brittisk möbelsnickare och prydd med bitar från det ursprungliga fatet som whiskyn lagrats i. I lådan ligger också en exklusiv bok om Kariuzawa med information om destilleriet och whiskyn som är skriven av David Broom, en internationellt välkänd whiskyskribent och föreläsare. Boken innehåller även teckningar gjorda av den flerfaldigt prisbelönta kalligrafien Soji Noshimoto som även gjort etiketten.

Etiketten är handgjort washipapper som förskönas av Soji, och varje flaska är uppkallad efter den individuella Netsuke – miniatyr träskulptur – som hänger från dess hals, vilket gör varje flaska unik.

Totalt blev det 41 flaskor vid buteljeringen, och Sverige fick en tilldelning på 3 stycken flaskor. Att Sverige fick en tilldelning beror på det stora whiskyintresset och det stora kunnandet som finns bland konsumenterna. På Cask Sweden är vi är mycket stolta över att vi får lansera denna unika whisky, säger Patrik Strandberg på Cask Sweden. 2 av flaskorna lanseras på Systembolaget den 5 december via deras webbsida.

Artikelnummer: 11959-01

Pris 136.900:-

 

Källa: Cask Sweden.

Längta till jul!

/ Dan Hvitman


Destillat

Jaktlycka!

Inga kommentarer

Kom precis på att 3 år går snabbt!
Är delägare i ett fat Mackmyra whisky, som kommer att bli klart nu i vår. 3 år är den minsta lagringstiden för en whisky, för att få heta just whisky.
Så under min väntan sippar jag på denna, Mackmyra Special 05 Jaktlycka.

mackmyraspec05

Att Mackmyra är på frammarsch kan ingen förneka längre. Efter år av produktion och idogt utvecklande har man återigen gjort en produkt att prata om, och dricka. Kan bara gratulera till släppet 1 november 2010. En fantastisk produkt som visar att Mackmyra är på rätt spår, vilket kommer att visa dem skeptiska om att dem faktiskt hade fel. Men även för dem som sagt och säger att Mackmyra inte kan göra en bra whisky. Resultatet i denna produkt visar att dem har fel. Som dem själva beskriver på den vackra och tilltalande förpackningen till sina Special.

– Till Special 05 har vi hämtat smak och doft från vår svenska höstskog. Karaktären på whiskyn kommer från ekfat där vi tidigare har lagrat bärigt lingonvin med en touch av blåbär innan de fyllts med vår svenska whisky. Så här beskriver dem själva sin whisky Special 05

Som sagt, resultatet ger en upplevelse av frisk natur och svenska råvaror. Fruktigheten balanseras väl med den tydliga maltkaraktären. Sötman från fatet ger oss härliga kolatoner och en aning örtighet. Men den är även tydlig i form av citrustoner som apelsin och pomeran.

Så här tycker jag om Mackmyra Special 05 Jaktlycka 2010

Färg: Citrongul i färgen
Alkoholstyrka: 47,2%
Doft: Fruktigt nyanserad med maltig karaktär. Vaniljen slår emot en direkt och följs tätt efter av en honungsliknande sötma. Smörkola och apelsin i en mjuk avslutning.
Smak: Även smaken är nyanserad med frisk fruktighet. toner av gröna äpplen och kola. Sötlakrits och citrus ligger och lurar i eftersmaken som är mjuk med en liten eldighet.
Lagring: Inget händer med whisky i lagringssynpunkt, när den buteljerats. Utvecklingen i whiskyn sker bara när det ligger på fat.
Passar till: Njut den som en digestiv i sällskap med en god vän. Eventuellt med en skvätt vatten för att dämpa den lilla eldigheten.
Serveringstemperatur: 16-19
Pris på systembolaget: Nu kostar den 1200kr och ligger på beställningsortimentet, men när jag köpte den 1 november 2010 kostade den 590kr. En spännande prisutveckling.
Art nr: 72890 Se om den finns på ditt systembolag.

Allt bådar gott för att mitt fat utvecklats till en njutbar whisky.

Njut!

/ Dan Hvitman


Dags att bunkra upp lagren inför vintern!

2 kommentarer

– Snart vintern och snön här, även om det kanske inte ser så ut just nu.

Vad kan då vara mysigare än att sitta framför en öppen eld och läsa en bok, sippa på något starkt eller varmt gott och kanske blossa på en smakrik Cuban, när det är gnistrande köld ute?

Jag kan inte tänka mig något bättre än att få umgås med familjen och just njuta av dessa goda ting.

Så därför bunkrar jag cigarrer, rom och glögg.

Ron Zacapa Gran Reserva är min klara favoritrom. Här nedan är några cigarrer som jag tycker man kan tänkas att ha hemma.

IMG_3504

Cohiba som de flesta känner till, och i det här fallet Cohiba Siglo II, som säljs i 3-pack. En faconcigarr ”Petit Corona”, med massor av kryddig och jordig karaktär.

Miranda Petit Torpedo
från Mexico som är en Maduro med nyanser av lakrits och vitt vin. Smaken är kraftig, men är mild i nikotinet. En rolig detalj med denna cigarr är att man skall snoppa den i dess tjocka ände och därför tändas i den spetsiga delen. Alltså helt tvärtom mot vad man vanligtvis gör.

Från Dominkanska Republiken tycker jag mycket om Don Diego Coronas Major, en Petit Corona av modellen Facon, för dess härliga smaker av gräddkola och mynta. Den är medelstark med mild nikotin.

Ron Zacapa Gran Reserva 23 anos är min speciella favorit när det kommer till rom.

zacapa23yo

Zacapa har generösa smaker, i form av trevlig fatkaraktär och behaglig sötma. Med nödigt inslag och tydlöig smak av torkad frukt. Marsipan och choklad är även nyanserade i smaken. Helt klart underbar i mitt tycke.

Sist men inte minst måste jag bunkra glögg för kalla vinterkvällar.
Vad kan vara mer patriotiskt just nu än Blossa 13. Årets glögg med anknytningar från Dalarna.

blossa13

Hur den smakar är upp till oss att berätta om man tittar på Blossas marknadsföring. Gå in på Blossa.se och tyck till du med! Kanske får du just din tolkning av glöggen uppläst av självaste Björn Ranelid. Själv tycker jag den smakar jul och Dalarna som den antyder, med toner av lingon, apelsin, nejlika och kryddpeppar.
Jag tycker om att dricka den både som varm och kall.
Till glöggen äter jag gärna pepparkakor med ädelostcrème.

– Vad bunkrar du upp inför vintern?

Njut!

/ Dan Hvitman


Långkok och lyxvin hör hösten till.

Inga kommentarer

Hösten har gripit tag om oss och vintern närmar sig med stormsteg. Något som jag kan uppskatta, då det blir legalt att stanna inne. Iallafall för en som mig, som är något av en sommarmänniska..
Men det är även här som vi kan få njuta av god mat och trevligt samkväm.
– Vad passar bättre då, än en fantastisk långkokt gryta och ett lyxigt vin till?!

Boeuf Bourguignon är nog svaret på fransk kokkonst. En gryta som kan vara en av världens godaste höstgrytor…? Mustig och kokt i massor av vin vitlök, färsk timjan och rotfrukter, toppad med syltlök, bacon och svamp. (Recept på grytan finner du längst ner).

boeuf_bourguignon

– Vad dricker jag då till detta om jag skulle lyxa till det?
Även om grytan har franskt påbrå, så beger jag mig gärna till Italien och Toscana (Chianti Classico), där jag skulle njuta av att korka upp en Tignanello. Ett vin som är välbalanserat och som  har en härlig koncentration av doft och smak från solmogna röda bär med kryddiga inslag och njutbar vanilj och tydlig karaktär av rostade fat. Elegans som imponerar.

tignanello

Vinet är gjort på följande druvsammansättning, 80% Sangiovese, 15% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc. Det passar utmärkt till Smakrika rätter av nöt, lamm eller viltkött.

Detta vin är kanske inget vin som du dricker dagligdags?! Då det betingar en kostnad på 529:-.
Bör finnas på ditt systembolag. Artnr: 32152

Recept på Boeuf Bourgignon

För 6 personer

1 kg högrev av nöt. (Vill du få den lite mustigare/kraftigare funkar det att använda sig av viltkött, typ älg eller hjort).
smör och rapsolja
3 morötter
50 g rotselleri
2 gula lökar
3 vitlöksklyfta
5 dl rödvin
7 dl vatten
4 msk konc. kalvfond
4-6 kvistar färsk timjan
2 lagerblad
2 msk tomatpuré
3 msk majsstärkelse + 4 msk vatten (Detta gör att den är glutenfri).
salt och peppar efter smak.
200 g bacon
200 g färska champinjoner
15-20 steklökar / syltlök
2-3 stjälkar bladpersilja, uppdelat att hacka ner i gryta, och lite till garnering.

Gör så här:
1. Skär köttet i tärningar med 2-3 centimeters sida. Skala och skär morot och rotselleri i bitar och hacka de gula lökarna. Strimla baconskivorna och skala steklökarna. Bryn köttet i lika delar smör och rapsolja. Lägg köttet i en stekgryta och tillsätt morot, rotselleri och hackad gul lök. Pressa i vitlök.
2. Häll i rött vin, vatten och fond. Krydda med timjan, lagerblad och tomatpuré. Koka upp och sjud sedan grytan under lock i 1-3 timme tills köttet är mört och ramlar isär.
3. Stek bacon, champinjoner och lök i lika delar smör och rapsolja. Red av grytan med majsstärkelse löst i vatten och smaka av med salt och peppar. Vänd ned bacon, svamp och lök. Sjud grytan ytterligare i 10 minuter. Garnera med persilja.

Bon apetit & Salute!

/ Dan Hvitman


Öl

– Det här dricker jag gärna till en chokladtryffel!

Inga kommentarer

Flying Dog Gonzo – Imperial Porter

Porter när den är som bäst. Gjord på tre olika maltsorter. Crystal-, Black-, och chokladmalt vilket avtecknas både i färg, doft och smak. Humlad med tre oliak humlesorter, vilka är Warrior, Northern Brewer och Cascade. Färgen är härligt tät och mörkbrun, med ett skum som liknar ljus kolasås. En underbar Imperial Porter som ger oss mycket av allt, med en lång och njutbar eftersmak.

Gonzo

Jag hatar att förespråka droger, alkohol, våld eller vansinne men det har alltid fungerat för mig.
– Hunter S. Thompson.

Gonzo – Imperial Porter, en hyllning till avlidne vännen Hunter alias Dr Gonzo.
Som god vän, granne och inspiratör till Flying Dog´s ägare George Stranahan, hade Hunter ett stort inflytande på George’s liv och därefter på skapandet av Flying Dog varumärke. Dem gjorde det mesta tillsammans oavsett om det handlade om ridning, motorcyklar, spränga saker i bitar, eller bara få en hederlig gammaldags fylla på Woody Creek Tavern. Dessa två var vänner långt innan Flying Dog Brewery ens var en tanke. När George öppnade butik i Aspen, skulle Hunter ha varit en av hans bästa kunder, bara han hade betalat sina notor. Hunter’s största bidrag till Flying Dog var att sammanföra George Stranahan till en annan gammal vän till honom, Ralph Steadman. Ralph är konstnären som gav etiketten Gonzo ett ansikte och är även den som skapar alla Flying Dog´s flasketiketter.
Vi var tvungna att göra något för att hedra vår vän och co-inspiratör Dr Gonzo, så det verkade bara rätt att släppa lös en hyllnings öl säger man på bryggeriet. Och vad kan vara mer passande än en etikett föreställande en rökande Dr. Gonzo sägandes -Ok! Let´s party.
Liksom Hunter Thompson, är detta öl djup och komplex. Gonzo Imperial Porter har bryggts till en riktigt svart, chokladsmakande porter. Detta är en turboladdad version av Road Dog och med 9,2% kommer det att bita dig i röven om du inte visar det respekt.

Så här tycker jag den ser ut, doftar och smakar.

Färg:
Tät och mörkbrun, med ljusbrunt skum.

Doften:
Tydligt nyanserad rostad maltdoft, med något jordig humleton. Lätt sötma av sötlakrits och en svag chokladnyans. Mocca, soja och mycket av allt.

Smak:
Den rostade malten gör sig direkt påmind. Fyllig med lång eftersmak och en tydlig efterbeska, lite lätt pepprig och med en tydlig kaffesmak. Återigen en trevlig söt aniston och en svag chokladsötma som tillsammans med den tydliga malten ger en behaglig avslutning.
Som sagt, -lång i smaken vilket gör det hela till en njutning

Serveringstemperatur:
10-14 grader

Producent:
Flying Dog Brewery

Passar till:
Choklad i nästan alla former, själv är jag förtjust att dricka den till en chilikryddad chokladtryffel.
Men den passar även bra till smakrika rätter av nöt och lamm med svamp.

På systembolaget:
 Artnr: 1683 pris: 29.90:-

/ Dan Hvitman

Källa: Wicked Wine


Destillat

Marolo, en Grappa att räkna med!

Inga kommentarer

Alla som brinner för grappa reagerar blixtsnabbt på namnet Marolo eller Distilleria Santa Teresa dei Fratelli Marolo som det egentligen heter, liksom på de vackra etiketterna, ofta med stiliserade fåglar och frukter.

grappamarolo1

Namnet Marolo är högt aktat i grappavärlden och rankas av många som en av de främsta producenterna, om inte den allra främsta. Ideliga utmärkelser och tidningsartiklar bekräftar detta.
Med passion för både tradition och modern teknik skapar ”Il maestro grappaiolo” (mästerdestillatören) Paolo Marolo genuin hantverksgrappa, d v s med satsvis destillationsmetod på färsk och därmed lokal råvara (druvskal) och utan att blanda druvsorter. (Tumregel: En bra grappa heter oftast som en druva.) Sådan grappa är ur smaksynpunkt mil ifrån grappaindustrins ofta platta och uddlösa produkter.

Destilleriet är strategiskt beläget i norra Italien, i byn Alba mellan Barolo och Barbaresco och en stor del av produktionen görs på druvor härifrån, som Nebbiolo, Barbera, Moscato d’Asti samt en rad lokala sorter.
Marolo är också en mästare på fatlagring, främst ek och akacia. Ett exempel är deras berömda Grappa Barolo i den remarkabla serien 9, 12, 15 och 20 år!
Elegans är Marolos signum, där grapporna är präglat av trakten och erbjuder smaker av härlig frukt och spännande kryddighet.
Det är ofta man hittar förföriska toner av aprikos, vilket är typiskt från områdena Barolo och Barbaresco.

Hoppas ni snart får möjlighet att njuta av en fantastisk grappa!

Salute!

/ Dan Hvitman

Källa: Ove Boudin