SUUNTO

Destillat

Cardhu 12yo, en Single malt som sätter smak på desserten

Dan Hvitman

Cardhu 12 yo är sedan 1 mars en ny single malt på den svenska marknaden. Det
som särskiljer Cardhu mot andra whisky är att den är väldigt mjuk och har
toner av frukt, nötter och honung. Det gör att Cardhu är världens snabbast
växande malt whisky och efterlängtad av många svenskar.

Cardhu frilagd flaska högupplöst

Restaurangen Orangeriet, som även är en del av Melker Andersson koncernen,
har tagit fram ett en härlig dessert med Cardhu som utgångspunkt.
Chokladdesserten är en ljuvlig chokladmousse med whiskyskum och crumble. En förträfflig dessert som får avsluta påskhelgen.

Vill man inte avnjuta Cardhu till i en efterrätt, så kan man hedra dess ursprung
genom att dricka den i lugn och ro efter maten i goda vänners lag. Ta en bit
70-procentig mörk choklad i munnen och sippa lite Cardhu som du serverar i
ett stort runt kupat glas. Det tar fram den silkeslena känslan och gör den
ännu mer rund i smaken.

Här nedan finner ni receptet på chokladmousse med crumble och whiskeyskum beräknat till ca 8port:

chokladmousse

Chokladmousse:
350g choklad
75g socker
75g vatten
133g äggula
600g vispgrädde

-vispa äggulan till ett löst skum
-koka sockret och vattnet till 107grader
-häll försiktigt i sockerlagen i gulan undervispning, vispa på medelfart
tills det kallnat
-vispa grädden till mjuka toppar
-smält chokladen i vattenbad och vänd ihop med 1/3 av grädden
-vänd sedan i ägget
-avsluta med att försiktigt vända i resten av grädden med en slickepott
-häll upp i porttionsformar och kyl minst två timmar

Crumble:
60g smör
130g havregryn
140g socker
100g vetemjöl
5g salt

-skär det kalla smöret i kuber
-knåda alla ingredienser till en smulig deg
-baka i varmluft 180 grader i 20min
-låt svalna och smula ner litegrann

Whiskeyskum:
500ml mjölk
2st gelantinblad, blötlagda
3cl Cardhu
1dl socker

-koka upp mjölken
-rör ner socker, gelantin, och Cardhu
-låt svalna i kyl 2-3 timmar
-häll blandningen i en sifon, skaka ordentligt och ladda med två
kolsyrepatroner

Toppa chokladmoussen med crumble och skummet .

Hoppas ni har haft det skönt under påskhelgen och att ni genom denna dessert får en härlig avslutning på den!?

/ Dan Hvitman

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *