Öl

DesignBrew Sassy Lassy Pale Ale

Dan Hvitman

Purfärsk häller jag upp en frisk och fruktdoftande Pale Ale med nyanserad lakritston. Det här verkar lovande?!

db4

Sassy Lassy är en fräck och käck tjej i Pale Alefodral, som levererar ett intressant spektra av dofter och smak. Bryggt 23-24/1 och tappad på flaska så sent som 18/2, med andra ord pinfärsk…

DesignBrew är ett nytt microbryggeri som redan vid första stund levererar intressant öl som lovar mer. Sassy Lassy finns redan nu i Systembolagets beställningssortiment för 19.90kr med artikelnr 89323 och kan köpas stycke vis.

db2

Tropiska frukt som mango och behaglig citruston av grape kittlar lätt i näsan, med tydlig och nyanserad ton av lakrits i slutet. Beskan är direkt påtaglig i smaken och får mig att tänka IPA, men som bryggaren Stefan Risberg säger så kommer den att mjuka och bli rundare med tiden. Frukten och citrusen gör sig även påmind här. Kolsyran är något lätt vilket gör att skummet lägger sig snabbt, men vad gör det, när man ändå landar i himmelriket av fantastiska dofter och smaker.

Det som är spännande med denna Pale Ale är att bryggare Stefan Risberg inte har använt ren karamellmalt utan använt sig av Amber Malt och Munich1, samt Vetemalt som karamellmalter. Vilket ger en något brödigare karaktär (med en svag rostad ton som liknar pain levains knapriga kanter). Detta tillsammans med den typiska Amerikanska jästen ger en ganska välutjäst öl som lyfter fram humlets karaktär.

Stefan är väldigt förtjust i Sauvignon Blancdruvan och dess karaktärer i Nya Zeeländska viner, vilket gör det självklara i valet av humlesorterna, där Nelson Sauvin står för den stora humlegivan ackompanjerat av Simcoe och dess karaktär av tropiskfrukt och tallbarr.

Så här säger han själv om sitt öl.

– När jag designade just detta öl så var tanken hela tiden att jobba runt Nelson Sauvin humlet som jag gillar väldigt mycket. Jag är ju även väldigt förtjust i Sauvignon Blanc viner från Marlborough distriktet, en förkärlek som utvecklades då jag för många år sedan för första gången provade ett sådant vin vid ett besök hos min frus syster och hennes man i Australien. Nelson Sauvin humlet är ju ett Nya Zeeländskt humle som har just denna Sauvignon Blanc karaktär. Nelson Sauvin humlet samt min förkärlek för Sauvignon Blanc viner från Marlborough distriktet fick stå för ursprungliga inspirationen till detta öl.

– När jag stod i valet av ett kompletterande humle till Nelson Sauvin så ville jag ha ett humle som kunde ge en kompletterande smak och arom av nässlor, vilket inte visat sig vara så lätt. Vad kan då ge en nässelton eller åtminstone något som liknar nässlor, det närmaste jag kunde tänka mig var ett humle som hade en ton av tallbarr, varpå jag tänkte att Simcoehumlet kunde komplettera bra. Så vid första provbryggningen visade det sig att Simcoe inte alls gav någon nässelkaraktär, men just Simcoe tillsammans med Amber malt och Nelson Sauvin gav en lite överraskande smaksensation av vad jag upplever som lakrits (sötlakrits).

– Just namnet på ölet har jag funderat länge på och fastnade för Sassy Lassy eftersom jag tycker det är ganska kul att kunna gå fram och beställa en ”Sassy Lassy” 🙂
Man kan ju hoppas att de flesta män vill ha en ”Sassy Lassy” och är man tjej kan det ju även vara roligt att vara en ”Sassy Lassy”. Sedan att den smakar bra är ju en bra bonus, men smaken är ju som baken så det är ju inte helt säkert att alla gillar den.

– De flesta av mina öl har namn och stilbeskrivning på Engelska och det är något jag valt att ha för att visa min koppling till England och Irland där jag bodde i nästa 17 år. Jag inbillar mig att de flesta Svenskar tycker det är roligt med Engelska Ölnamn och jag tycker själv ”Sassy Lassy” klingar bättre än  ”Unga Fräcka Tjejen”, fast Fräck & Käck låter ju kanske ändå inte helt fel 🙂

db1

Färg: Trevligt grumlig, med en ljus nyponfärgsnyans och ett vitt tätt skum.

Doft: Exotiskt fruktig med blommiga inslag, citrustoner från grapefrukt och lätt bördig, nyanserad lakritston i slutet.

Smak: En direkt påtaglig beska som lutar lite åt IPA hållet, men detta skall inom kort lägga sig och bli mjukare och rundare. Åter gör den exotiska frukten sig påmind. Tydlig sötlakritston i den långa eftersmaken.

Mitt betyg: 8/10, med stark köprekommendation, rena fyndet. Ett måste i kylen till sommaren.

Pris på systembolaget: Art nr: 89323 Pris: 19,90 kr (endast på beställningssortimentet). Kan köpas styckevis!

Skall beställa ett gäng direkt!

/ Dan Hvitman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *