Vin

Tillsatser i vin är ingen nyhet!

Dan Hvitman

Hänger på den senaste tidens snackis!

Där Kalla Fakta påvisade att man har en mängd tillsatser och kemikalier i vintillverkningen.
Det är ju faktiskt inget nytt. Skrev en artikel om boxviner 2010, där jag kanske inte tog upp ämnet speciellt mycket men ändå vinklade in mitt misstycke om tillsatser i boxvinets framfart.

Kanske pga jag är konservativ och tycker om att öppna en flaska vin och sippa är njutbart.
Självklart innehåller flaskviner också tillsatser, men inte i samma mängd och utsträckning.

rioja

Här är en länk till Anders Öhmans studieprojekt till sin Master of Wine examina 2011 om tillåtna tillsatser i vin.
Tillåtna tillsatser.

Så här löd min artikeln 26/9 2010.

Lådvinet har blivit en succé i Sverige och stod för 60 procent av Systembolagets vinförsäljning 2009. Sen har den utvecklingen bara ökat vilket jag inte alls gillar.

– Förra året i juli månad såldes det fyra liter lådvin per sekund.

Det låter mycket och det uppenbarligen också, eftersom lådvinet har en så dominerande andel av vinförsäljningen i vårt land. Men det är statistik direkt ifrån Systembolaget

Vinförsäljningen i Sverige har ökat dramatiskt. Innan 40-talisterna stack på charterresor med grisfester och vin på alla restauranger så fanns inte mycket vin på Systembolaget. Några sorters vitt, uppdelat i torrt, sött och mousserande. Rött säkerligen med ännu färre varianter, men kompletterade med de populära portugisiska starkvinerna portvin och madeira samt sherry hade man ändå något att ställa på hyllorna.

Sedan har vinkonsumtionen exploderat.

Tidningarna har ofta vintips, liksom teve.

– Fritiofsson i TV4 tittar folk mycket på.

Och när Carl-Jan i mitten av 80-talet började prata om ”svettiga hästar” så började folk undra över det här med viner…

När lådvinerna kom för ungefär sju, åtta år sedan blev de snabbt populära. Säkert till stor del för att det ansågs behändigt att kunna ta bara något glas i stället för att öppna en hel flaska. Rapporter om i synnerhet rödvinets goda hälsoeffekter tjänade som en förevändning till att vi allt oftare tog något glas i vardagen.

Jag anser att flaskan är överlägsen boxen, inte bara för att vinet i en sådant lite oväntat har ganska begränsad hållbarhet, utan också för att ett flaskvin i regel håller högre klass och normalt har en längre lagringkapacitet. Självklart innehåller ett flaskvin samma tillsatser och kemikalier, men inte i samma utsträckning och mängd.

– En box vitt vin står sig bäst i upp till fyra månader, ett rött sex. Därför skall man inte köpa boxviner som är äldre än så. När man öppnat vinet bör man inte ha det kvar längre än en vecka, men självklart kan man alltid använda det i matlagning. Man bör alltid förvara vinet kylt för att hålla någotsånär bra kvalitet.

Orsaken till den snabba försämringen är att vinet då börjat oxidera, varför det tappar sin karaktär. Av det skälet brukar tillverkarna svavla lådvinerna lite mer än vanligt, men detta är inget man normalt märker. Däremot anser jag att man skall lufta alla boxviner, för att få bort stor del av svavlet.

På frågan om i vilken omfattning man tar till sig sommelierens tips, skulle jag säga att det nog är i nästan 90-100 procent av fallen. Även om det sitter en duktig vinkännare bland gästerna så är sannolikheten låg att han ska ha kännedom om vinerna i restaurangens sortiment, så här är sommelierens kunskap av stort värde. En sommelier kan kanske ses som en högtravande expert som gör sig lite märkvärdig, men den rollen är oftast vanligare hos någon i restaurangsällskapet. Att intresset för vin har ökat, beror också på att kvalitén som bjuds är mycket hög, generellt sett.

– I Sverige finns mellan 700 – 900 importörer. De säljer i första hand till restauranger, men även till systembolaget i viss mån. Ofta en sidohandel för att få upp volym och omsättning. Systembolaget har en annan form av inköp där man specificerar kravet på ett vin, sedan får importörerna lämna in ett anbud i form av ett vin som uppfyller kriterierna, med ett angivet pris förstås.

FINA VÄRDEN I NYA VÄRLDEN

Den ökade vinproduktionen i världen sker till stor del i nya världen.

– Frankrike, som nog tidigare setts som vinlandet nummer ett anser jag lever på gamla meriter. Flera vinhus där etablerar gärna verksamhet i andra länder med fina växtförutsättningar, som Chile, Argentina och nya världen.

I Nordamerika är Napa Valley i Kalifornien välkänt och andra länder som Australien och inte minst Sydafrika kommer starkt. – De fick ett ordentligt uppsving i och med Fotbolls-VM.

Vid blindtester har vinerna från nya världen visat sig ha väl så hög klass som de från våra Europeiska länder. Klimatförändringarna ger förutsättningar för nordligare länder att producera lämpliga druvor i framtiden. Titta på utvecklingen i Tyskland, där dem blir allt större på röda viner. Samtidigt som England satsar också stort. Och redan nu finns ett par bra odlare i Sverige, på Gotland har vi Gutevin och Blaxta vingård i Sörmland. De kommer att följas av fler.

RÄTT VIN

Jag vill passa på att avliva den gamla myten om att rött vin ska serveras till kött och vitt till fisk.

– Det beror istället på hur kraftigt eller lent vinet är. Smakrik mat, smakrikt vin är en bättre regel.

På Systembolaget finns en hjälp vid respektive produkt i form av cirklar med de tre olika egenskaperna sötma, fyllighet och fruktsyra.

Att avgöra om ett vin är ok.
Ur den normala gästens vetande, förstår inte gästen att det man gör när man provar vinet man beställt på restaurangen, är att söka efter defekter. Man får helt enkelt stå sitt kasst om man inte gillar det, då man faktiskt har valt det och det inte är defekt. Är det defekt skall det naturligtvis bytas ut.

Hur avgör man då?

– Det ska vara klart. Doften ska vara ren, man vill inte hitta ett för oxiderat vin eller på annat sätt defekt vin. Den vanligast förekommande defekten är korkskadat vin, men det gäller endast viner med naturkork. När det gäller smaken så är ju ett rött normalt alltid torrt, men där känner man efter om det är ungt eller moget och har druvtypisk smak.

Jag anser att blandviner (flerdruvsvin) är bra, då kan tillverkaren blanda i de proportioner som skapar den smak han eller hon är ute efter.

Ekologiska viner har ökat markant.

– Det är nog en kombination av konsument- och producentintresse. Jag kan inte säga när jag smakar ett vin om det är ekologiskt odlat. Generellt är de nu mycket bra men de allra första var lite omogna, säkert för att de inte vågade ha dem kvar på stocken i rädsla för ohyra. Vilket resulterade i att druvorna inte hunnit utvecklas klart. Men idag kan vi se att utveckling har kommit, och att vi fått ta del av en mängd bra ekologiska viner.

Jag anser också att ett bra vin normalt skall luftas och dekanteras, dock inte alla.

– Dekantera vinet genom att försiktigt hälla det på en karaff. Då lämnar man eventuell bottenfällning och vinet får syresättning. Det bör stå så i en till tre timmar för att ge sitt bästa.

 

Så kontentan av mitt inlägg, är det att jag tycker vi skall minska konsumtionen av boxviner.

Smaka med öppet sinne och drick med måtta, är mitt råd.

/ Dan Hvitman


2 replies to “Tillsatser i vin är ingen nyhet!

  1. Post Author Dan Hvitman

   Tack Andreas!

   Tar man detta till en alkoholdebatt, så kan det bli jobbigt för Systembolaget. Som skall verka för folkhälsan….
   Det är ju dem som till stor del är delaktiga till tillsatserna, inte direkt utan mer utifrån deras önskemål om slutprodukten.
   Kemikalier och större buteljer(Boxar) är kanske inte en bra kombo för folkhälsan?!

   / Danne

   Reply

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *