Destillat

Jaktlycka!

Dan Hvitman

Kom precis på att 3 år går snabbt!
Är delägare i ett fat Mackmyra whisky, som kommer att bli klart nu i vår. 3 år är den minsta lagringstiden för en whisky, för att få heta just whisky.
Så under min väntan sippar jag på denna, Mackmyra Special 05 Jaktlycka.

mackmyraspec05

Att Mackmyra är på frammarsch kan ingen förneka längre. Efter år av produktion och idogt utvecklande har man återigen gjort en produkt att prata om, och dricka. Kan bara gratulera till släppet 1 november 2010. En fantastisk produkt som visar att Mackmyra är på rätt spår, vilket kommer att visa dem skeptiska om att dem faktiskt hade fel. Men även för dem som sagt och säger att Mackmyra inte kan göra en bra whisky. Resultatet i denna produkt visar att dem har fel. Som dem själva beskriver på den vackra och tilltalande förpackningen till sina Special.

– Till Special 05 har vi hämtat smak och doft från vår svenska höstskog. Karaktären på whiskyn kommer från ekfat där vi tidigare har lagrat bärigt lingonvin med en touch av blåbär innan de fyllts med vår svenska whisky. Så här beskriver dem själva sin whisky Special 05

Som sagt, resultatet ger en upplevelse av frisk natur och svenska råvaror. Fruktigheten balanseras väl med den tydliga maltkaraktären. Sötman från fatet ger oss härliga kolatoner och en aning örtighet. Men den är även tydlig i form av citrustoner som apelsin och pomeran.

Så här tycker jag om Mackmyra Special 05 Jaktlycka 2010

Färg: Citrongul i färgen
Alkoholstyrka: 47,2%
Doft: Fruktigt nyanserad med maltig karaktär. Vaniljen slår emot en direkt och följs tätt efter av en honungsliknande sötma. Smörkola och apelsin i en mjuk avslutning.
Smak: Även smaken är nyanserad med frisk fruktighet. toner av gröna äpplen och kola. Sötlakrits och citrus ligger och lurar i eftersmaken som är mjuk med en liten eldighet.
Lagring: Inget händer med whisky i lagringssynpunkt, när den buteljerats. Utvecklingen i whiskyn sker bara när det ligger på fat.
Passar till: Njut den som en digestiv i sällskap med en god vän. Eventuellt med en skvätt vatten för att dämpa den lilla eldigheten.
Serveringstemperatur: 16-19
Pris på systembolaget: Nu kostar den 1200kr och ligger på beställningsortimentet, men när jag köpte den 1 november 2010 kostade den 590kr. En spännande prisutveckling.
Art nr: 72890 Se om den finns på ditt systembolag.

Allt bådar gott för att mitt fat utvecklats till en njutbar whisky.

Njut!

/ Dan Hvitman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *