Öl

– Det här dricker jag gärna till en chokladtryffel!

Dan Hvitman

Flying Dog Gonzo – Imperial Porter

Porter när den är som bäst. Gjord på tre olika maltsorter. Crystal-, Black-, och chokladmalt vilket avtecknas både i färg, doft och smak. Humlad med tre oliak humlesorter, vilka är Warrior, Northern Brewer och Cascade. Färgen är härligt tät och mörkbrun, med ett skum som liknar ljus kolasås. En underbar Imperial Porter som ger oss mycket av allt, med en lång och njutbar eftersmak.

Gonzo

Jag hatar att förespråka droger, alkohol, våld eller vansinne men det har alltid fungerat för mig.
– Hunter S. Thompson.

Gonzo – Imperial Porter, en hyllning till avlidne vännen Hunter alias Dr Gonzo.
Som god vän, granne och inspiratör till Flying Dog´s ägare George Stranahan, hade Hunter ett stort inflytande på George’s liv och därefter på skapandet av Flying Dog varumärke. Dem gjorde det mesta tillsammans oavsett om det handlade om ridning, motorcyklar, spränga saker i bitar, eller bara få en hederlig gammaldags fylla på Woody Creek Tavern. Dessa två var vänner långt innan Flying Dog Brewery ens var en tanke. När George öppnade butik i Aspen, skulle Hunter ha varit en av hans bästa kunder, bara han hade betalat sina notor. Hunter’s största bidrag till Flying Dog var att sammanföra George Stranahan till en annan gammal vän till honom, Ralph Steadman. Ralph är konstnären som gav etiketten Gonzo ett ansikte och är även den som skapar alla Flying Dog´s flasketiketter.
Vi var tvungna att göra något för att hedra vår vän och co-inspiratör Dr Gonzo, så det verkade bara rätt att släppa lös en hyllnings öl säger man på bryggeriet. Och vad kan vara mer passande än en etikett föreställande en rökande Dr. Gonzo sägandes -Ok! Let´s party.
Liksom Hunter Thompson, är detta öl djup och komplex. Gonzo Imperial Porter har bryggts till en riktigt svart, chokladsmakande porter. Detta är en turboladdad version av Road Dog och med 9,2% kommer det att bita dig i röven om du inte visar det respekt.

Så här tycker jag den ser ut, doftar och smakar.

Färg:
Tät och mörkbrun, med ljusbrunt skum.

Doften:
Tydligt nyanserad rostad maltdoft, med något jordig humleton. Lätt sötma av sötlakrits och en svag chokladnyans. Mocca, soja och mycket av allt.

Smak:
Den rostade malten gör sig direkt påmind. Fyllig med lång eftersmak och en tydlig efterbeska, lite lätt pepprig och med en tydlig kaffesmak. Återigen en trevlig söt aniston och en svag chokladsötma som tillsammans med den tydliga malten ger en behaglig avslutning.
Som sagt, -lång i smaken vilket gör det hela till en njutning

Serveringstemperatur:
10-14 grader

Producent:
Flying Dog Brewery

Passar till:
Choklad i nästan alla former, själv är jag förtjust att dricka den till en chilikryddad chokladtryffel.
Men den passar även bra till smakrika rätter av nöt och lamm med svamp.

På systembolaget:
 Artnr: 1683 pris: 29.90:-

/ Dan Hvitman

Källa: Wicked Wine

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *