Destillat

Marolo, en Grappa att räkna med!

Dan Hvitman

Alla som brinner för grappa reagerar blixtsnabbt på namnet Marolo eller Distilleria Santa Teresa dei Fratelli Marolo som det egentligen heter, liksom på de vackra etiketterna, ofta med stiliserade fåglar och frukter.

grappamarolo1

Namnet Marolo är högt aktat i grappavärlden och rankas av många som en av de främsta producenterna, om inte den allra främsta. Ideliga utmärkelser och tidningsartiklar bekräftar detta.
Med passion för både tradition och modern teknik skapar ”Il maestro grappaiolo” (mästerdestillatören) Paolo Marolo genuin hantverksgrappa, d v s med satsvis destillationsmetod på färsk och därmed lokal råvara (druvskal) och utan att blanda druvsorter. (Tumregel: En bra grappa heter oftast som en druva.) Sådan grappa är ur smaksynpunkt mil ifrån grappaindustrins ofta platta och uddlösa produkter.

Destilleriet är strategiskt beläget i norra Italien, i byn Alba mellan Barolo och Barbaresco och en stor del av produktionen görs på druvor härifrån, som Nebbiolo, Barbera, Moscato d’Asti samt en rad lokala sorter.
Marolo är också en mästare på fatlagring, främst ek och akacia. Ett exempel är deras berömda Grappa Barolo i den remarkabla serien 9, 12, 15 och 20 år!
Elegans är Marolos signum, där grapporna är präglat av trakten och erbjuder smaker av härlig frukt och spännande kryddighet.
Det är ofta man hittar förföriska toner av aprikos, vilket är typiskt från områdena Barolo och Barbaresco.

Hoppas ni snart får möjlighet att njuta av en fantastisk grappa!

Salute!

/ Dan Hvitman

Källa: Ove Boudin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *