”World Distiller of The Year 2015”, guldmedaljer och nästan 10 år

Inga kommentarer

MACKMYRA ÄR ”WORLD DISTILLER OF THE YEAR”

WowAward-cover

Mackmyra Svensk Whisky har utsetts till World Distiller of The Year av Wi- zards of Whisky med hela fyra guldmedaljer och utmärkelsen World ́s best single malt för Mackmyra Midnattssol.

Motiveringen löd ”Sverige har förnyat sitt yrkande till titeln som världens ledande, icke traditionella, whiskytillverkande land, med en fantastisk prestation från det etablerade destilleriet Mackmyra.”

Plats 1 och World ́s best single malt: Mackmyra Midnattssol
Plats 3: Mackmyra Reserve
Plats 4: Svensk Rök
Plats 7: Moment Vintage

midnattssol mackmreserve svenskrok Mackmvintage

Ett fantastiskt erkännande, säger Angela D’Orazio, Mackmyras Master Blender. – Att bli World Distiller of The Year är en av de absolut mest glädjande ut- märkelserna vi har fått. Jag får gåshud av att vår buteljering Midnattssol även utsetts till världens bästa single malt i jämförelse med de andra myck- et bra whiskysorterna i tävlingen.

Wizards of Whisky har provsmakat 85 olika whiskysorter från den nya värl- dens whisky och juryn består av skribenter och branschfolk med minst 10 års erfarenhet av whisky.

– Jag är mycket glad att Mackmyra har vunnit titeln Wizards of Whisky World Distiller of the Year 2015, men jag är inte förvånad. Vår jury består av medlemmar av min VIP Whisky Club och de har smakat på och uppskattat Mackmyra åratal. Mackmyras fyra bidrag i år var mycket olika varandra, men var av dem stod för en enastående kvalitet. Dessa whiskys är i världs- klass och Mackmyra är en värdig vinnare av World Distiller of The Year, säger Dominice Roskrow, ansvarig för Wizards of Whisky.

– Nu visar vi att vi är det ledande destilleriet inom New World Whisky och det är precis där vi vill vara. Vi har alltid strävat efter att göra vår whisky på vårt eget nytänkande och nyskapande sätt samtidigt med högsta kvalitet. Denna utmärkelse visar att vi tänker helt rätt, säger Magnus Dandanell, Mackmyras VD och grundare. Det är en stor milstolpe som kommer precis rätt i tiden.

Första svenska, nästan tio-åriga whiskyn på Systembolaget 6 februari

Den 6 februari släpps även Moment Vintage, som belönades med guldmedalj i Wizards of whisky, på Systembolaget. Faten i Moment Vintage har lagrats
i Bodås Gruva sedan november 2004 och var vid buteljeringen tio år minus två veckor.

I höstas lanserade vi vår första 10-åring till våra fatkunder som hade förbe- ställt en låda, men denna kunde inte köpas på Systembolaget, säger Angela D’Orazio. Visst är det kul med den första nästan tio åriga whiskyn, även om vi alltid lagrat en stor del på mindre fat som ger mer smak och snabbare lagring.

Vi är så glada över detta. Vi har alltid strävat efter att göra vår whisky på vårt eget nytänkande och nyskapande sätt med en hög kvalitet och denna utmärkelse visar att vi har tänkt helt rätt.

Stort tack till alla er, våra ambassadörer och följare, detta är en milstolpe vi har uppnått tillsammans och vi hoppas att du tillsammans med oss höjer ditt glas och skålar i svensk whisky.

Hälsningar
Magnus Dandanell med kollegor

PS.
Midnattssol, som utsetts till Worlds best single malt, lanserades som en begränsad utgåva i maj 2014. Fortfarande finns ett litet antal flaskor kvar på Systebolaget och i beställningssortimentet. Passa på att beställa din flaska här.


Öl

Att öl fortfarande är i ropet går inte att ta miste på…

Inga kommentarer

Den 6 februari öppnar utställningen ÖL!

Vart? Jo på Spritmuseum i Stockholm.
Här möts pilsnergubbar och hipsters, stor stark och suröl, humle och malt.
Årets dryckesprofil, tillika Spritmuseums dryckesexpert Nadja Karlsson samt sommelieren och journalisten Alf Tumble står för expertkunskap och goda råd om hur man bl.a. kombinerar öl och mat.

db4

Öllandet Sverige

2015 fokuserar Spritmuseum på öllandet Sverige. En sällsam plats där fulöl blivit finöl och tvärtom. En öl är inte längre bara en öl, en bryggare inte enbart en bryggare.
Ölgillare har blivit ölälskare och en stor stark har fått konkurrens. Vurmen för det småskaliga hantverket blomstrar i takt med humlen.
Fansen är många. Bryggerierna likaså. För fem år sedan fanns det 30 stycken. Idag runt 150. Nu är det dags även för ölen att hamna på museum.

— I Spritmuseums ölutställning gör vi nedslag i svensk ölhistoria, kultur och trender. Vi berättar om tillverkning och träffar olika bryggare.
Besökaren får bekanta sig med olika ölsorter, malt och humle – dofta, känna, gissa! De kan också testa sina kunskaper i vårt ölquiz, boka en ölprovning
och förskansa sig vid kranarna i vår restaurang, berättar Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent.

Alf Tumble, DN:s dryckesexpert ger en rad praktiska tips att ta med sig hem: Hur man kombinerar öl och mat på bästa sätt och hur man gör sin egen ölprovning.
Museets egen expert, Nadja Karlsson, som valdes till årets dryckesprofil i Sverige 2014, kommer att hålla provningar kring bl.a. suröl och världens starkaste öl.
Fredagar och lördagar hålls även visning inkl. provning med öl från spännande bryggerier runt om i Sverige.

— Det kommer att bli en utställning för alla sinnen, fortsätter Anna-Karin Svanberg. Tanken är att ge en introduktion till öl för alla och envar,
från den första ölen i historien till den hetaste ölen just nu, inte att förglömma hur man kan göra sitt eget öl.

Fakta:
Utställningsperiod: 6.2 2015–17.1 2016
Form: Form Us With Love
Experter: Nadja Karlsson, Alf Tumble
Sponsorer: c/o Hops, Humlegården, Kakelspecialisten, Köksbryggeriet, Nud Collection.

För mer information om utställningen:
Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent,
[email protected]
, tel 08-1213 1306


Destillat

Legalt hembränt från den Amerikanska östern

Inga kommentarer

Just idag 1/9 släpps den första Moonshine produkten på systembolaget.

Ole-Smoky

  Moonshine är från början ett uttryck för denna dryck, då det brändes illegalt och levererades nattetid i skydd av mörkret, med månskenet som enda ljus. Än idag bränns det illegalt i skogarna runt om i Tennesse. Men här kommer den första legala produkten till hyllorna på systembolaget. En hembränd whisky av Familjerna Baker som var bland de första som kom till Smoky Mountains. När Tennessee State’s lag ändrades och gjorde det lagligt att destillera sprit, de såg då en möjlighet att visa de traditioner och hantverk som förädlats fram i generationer för att destillera en högkvalitativ ”moonshine” och sälja den på laglig väg. Ole Smoky är det första destilleriet som blev federalt licensierat i östra Tennessee. Ole Smoky Moonshine Distillery, ”The Holler” är idag USA’s mest besökta destilleri. Ole Smoky Original Moonshine är en whisky som gjord på majs och som köps upp hos lokala bönder i östra Tennessee. Baker’s hundraåriga recept proklamerar att de använder 80% majs, medan resterande 20% är en väl bevarad hemlig ingrediens som ger Ole Smoky dess distinkta karaktär och en smak av hur hembränt av hög kvalitet smakade en gång i tiden. Om du gillar whisky, vill du inte missa detta!!! Ole Smoky kan användas som bas i whiskycoctails eller varför inte en traditionell Ole Smoky på mycket is och Coca Cola.

Corn-n-Cola1

Du hittar den på ditt systembolag.
art nr: 458 (länk till systembolaget)
pris: 259kr

/ Dan Hvitman


Destillat

Den nya drinktrenden har kommit till Sverige

Inga kommentarer

Glöm blaskiga drinkar och cocktails där isen smälter och gör upplevelsen smaklös och vattnig. Smaksatt is har den senaste tiden varit en snackis på cocktailbarer världen över. Nu har trenden kommit till Sverige och Stockholm.

De flesta vet hur det är att se sin drink förvandlas från elegant och smakrik till blek och vattnig i takt med att isbitarna smälter. Lösningen stavas smaksatt is och har den senaste tiden gjort succé på trendiga och nyskapande cocktailbarer i storstäder som New York, Sydney och Tokyo. Nu har den nya istrenden slagit ner i Stockholm.

pureice3_fotograf_robert_westerbom

– Isen är inte längre ett nödvändigt ont utan en ingrediens som kan lyfta en cocktail till nya höjder. Den smaksatta isen gör så att drinken behåller sin smak, eller till och med ändrar karaktär vartefter isen smälter, säger Sandra Godvik, barchef på Stockholmsklubben PURE som är först i landet med det nya konceptet.

pureice2_fotograf_robert_westerbom

Det finns exempel på is av rökt vatten, is gjord på kokosvatten och ananas samt isstavar av vattenmelon. Sandra Godvik berättar att PURE har valt att lägga ribban högt när man i slutet av augusti öppnar upp sina portar efter en omfattande renovering och ombyggnad. Klubben ska hålla världsklass när det gäller cocktails, och den smaksatta isen skapar helt nya möjligheter.

– Vi kommer att frysa in allt från juicer och puréer till bär, frukter och ätbara blommor. Det är bara fantasin som sätter gränsen för vad man kan göra med is, säger hon.

Om PURE Nightclub
PURE huserar i en av Stockholms mest anrika nattklubbslokaler som tidigare varit hem åt klubbar som Alexandras, Penny Lane,  Vertigo och Residence.  Hösten 2014 öppnar PURE efter en omfattande renovering och ombyggnad med målet att vara en nattklubb och cocktailbar i världsklass. Premiären sker den 29 augusti.

/ Dan Hvitman


Destillat

Cardhu 12yo, en Single malt som sätter smak på desserten

Inga kommentarer

Cardhu 12 yo är sedan 1 mars en ny single malt på den svenska marknaden. Det
som särskiljer Cardhu mot andra whisky är att den är väldigt mjuk och har
toner av frukt, nötter och honung. Det gör att Cardhu är världens snabbast
växande malt whisky och efterlängtad av många svenskar.

Cardhu frilagd flaska högupplöst

Restaurangen Orangeriet, som även är en del av Melker Andersson koncernen,
har tagit fram ett en härlig dessert med Cardhu som utgångspunkt.
Chokladdesserten är en ljuvlig chokladmousse med whiskyskum och crumble. En förträfflig dessert som får avsluta påskhelgen.

Vill man inte avnjuta Cardhu till i en efterrätt, så kan man hedra dess ursprung
genom att dricka den i lugn och ro efter maten i goda vänners lag. Ta en bit
70-procentig mörk choklad i munnen och sippa lite Cardhu som du serverar i
ett stort runt kupat glas. Det tar fram den silkeslena känslan och gör den
ännu mer rund i smaken.

Här nedan finner ni receptet på chokladmousse med crumble och whiskeyskum beräknat till ca 8port:

chokladmousse

Chokladmousse:
350g choklad
75g socker
75g vatten
133g äggula
600g vispgrädde

-vispa äggulan till ett löst skum
-koka sockret och vattnet till 107grader
-häll försiktigt i sockerlagen i gulan undervispning, vispa på medelfart
tills det kallnat
-vispa grädden till mjuka toppar
-smält chokladen i vattenbad och vänd ihop med 1/3 av grädden
-vänd sedan i ägget
-avsluta med att försiktigt vända i resten av grädden med en slickepott
-häll upp i porttionsformar och kyl minst två timmar

Crumble:
60g smör
130g havregryn
140g socker
100g vetemjöl
5g salt

-skär det kalla smöret i kuber
-knåda alla ingredienser till en smulig deg
-baka i varmluft 180 grader i 20min
-låt svalna och smula ner litegrann

Whiskeyskum:
500ml mjölk
2st gelantinblad, blötlagda
3cl Cardhu
1dl socker

-koka upp mjölken
-rör ner socker, gelantin, och Cardhu
-låt svalna i kyl 2-3 timmar
-häll blandningen i en sifon, skaka ordentligt och ladda med två
kolsyrepatroner

Toppa chokladmoussen med crumble och skummet .

Hoppas ni har haft det skönt under påskhelgen och att ni genom denna dessert får en härlig avslutning på den!?

/ Dan Hvitman


Öl

Årets ölhändelse i Helsingborg

Inga kommentarer

Helsingborgs Bryggeri firar 3 år

helsingborgskapsyl

Öl, mat och livemusik – när Helsingborgs Bryggeri firar 3 år blir det stort kalas med allt det goda från nordvästra Skåne. Den färgsprakande festen går av stapeln 17 maj.

Det väl tilltagna bryggeriområdet kommer att fyllas av tält och bardiskar med något för alla smaker. För den matintresserade blir det särskilt kul, med en stor, lokal matmarknad. På scen kommer det att bli underhållning hela dagen, och man kan bland annat lyssna till åtta liveband från regionen.

En jubileumsöl med smak av ingefära kommer att finnas till försäljning, men även bryggeriets andra ölsorter serveras. Bland dem finns en ny, mörk lager med smak av sött bröd, choklad och citrus.

Det är fritt inträde, och för den som vill finns ölbiljetter och ölglas att handla tillsammans med street food och det goda från mathandlarna.

Styrelseordförande Hans Nelson säger så här om bryggeriet:

Helsingborgs_stout_mollberg

”Vi visste från början att vi ville brygga med stort hjärta, och vara en del av nordvästra Skåne. Vi har utvecklat flera nya öl under åren som gått, och är nu uppe i totalt 16 smaker – ofta med regional anknytning. Vi har exempelvis vår kaffestout med smak av Mollbergs Blandning och vår lakritsöl som vi tagit fram i samarbete med Ramlösa Lakritsfabrik.”

Helsingborgs_lakrits

Evenemangsinfo:
Datum: 17 Maj
Tid: 11.00 – 17.00
Plats: Cindersgatan 4, Helsingborg Ingång från Bredgatan
Buss linje 1 till hållplats Rönnowska skolan

Om Helsingborgs Bryggeri

Helsingborgs Bryggeri har en lång historia. Och samtidigt en väldigt kort. Mellan den tidiga starten 1850 och det oväntade uppköpet av Pripps på 1960-talet, så har det nordskånska ölbryggeriet hunnit med att vara både hovleverantör och guldmedaljvinnare på industri- och konstutställningen. Pripps lade ner verksamheten 1975, och sedan stod Helsingborg utan bryggeri under nästan 40 år.

Men sedan hände något. År 2010 tyckte två passionerade ölälskare att det var dags för nordvästra Skåne att få ett eget bryggeri igen. Sagt och gjort – Helsingborgs Bryggeri såg åter igen dagens ljus, och en ny era började. Sedan dess har man tagit fram 16 olika ölsorter och 2011 blev Helsingborgs Lager ”Sveriges bästa ljusa lager” på Gothenburg Beer Festival.

På öppningsfesten kom ett par hundra personer, och på 1-års-jubileet nästan 3000. När man firade 2 år hade man fler än 8000 besökare på evenemanget.

Detta är något som inte får missas om man är i Helsingborg det aktuella datumet!

Glad Påsk!

Dan Hvitman


Champagne & Mousserande

Champagne till Mors Dag

Inga kommentarer

Hjälp mor att finna den bästa Champagnen.
Detta genom att ge henne en fantastisk bok om just Champagne.

-Så beställ redan idag, så du hinner få den i tid!

Rykande färsk då den hade releasefest i förrgår, kan jag rekommendera denna bok av Andreas Kjörling.

Boken Champagne,
är uppföljaren till succéboken, Champagne – Kunskap ger
mersmak – som vann silver i World Gourmand Cook Book Award.

Champagne omslag

Boken innehåller både grundläggande och mer detaljerad information om den
fantastiska drycken champagne. Läs om historia, handel mellan druvodlare
och producenter, tillverkningens alla olika steg från skörd till
pressning, blandning av basviner och lagring av denna ädla dryck.

Boken innehåller även tips om hur man bäst kombinerar champagne med mat och
hur drycken serveras på rätt sätt. Vad innebär det till exempel att
sabrera och hur gör man? Du får lära dig att prova champagne, känna igen
dofter och smaker. Här kan du dessutom läsa om alla de stora
champagnehusen och få tips om några av Andreas Kjörlings egna favoriter.

Boken omffattar 160 sidor och finns att köpa på alla stora bokhandlar
samt via AdLibris, Bokus och CDON.com m.m.

Kjörling_Cl_de_Mesnil

Andreas Kjörling är sommelier och författare. Hans karriär i
gastronomins värld började för snart tjugo år sedan på en krog i
Uppsala. När han några år senare arbetade på anrika Grand Hôtel i
Stockholm vaknade vinintresset, något som gav upphov till
sommelierstudier på Restaurangakademien. Idag har Andreas mer än ett
decennium bakom sig som mycket uppskattad föredragshållare och skribent.
Sedan hans debut som författare 2004 har Andreas rest vinvärlden runt
och skaffat sig inte bara stora kunskaper utan även många intressanta
historier.

Andreas Kjörling har tidigare skrivit
Det italienska vinet, En handbok vin, Det sydafrikanska vinet, Vin – Kunskap ger mersmak,
Champagne – Kunskap ger mersmak och 101 viner du måste dricka innan du
dör.

Utöver vin utgör mat, språk och foto stora intressen i Andreas liv. Läs
mer i bloggen på www.kjorlingwine.com.

Glad Påsk!

Dan Hvitman


Öl

Westbrook Citrus Ninja Exchange

Inga kommentarer

Den första kollaborationen mellan Westbrook Brewing co och The Charleston Beer Exchange.
2011 släpptes den första, fast endast på fat. under 2012 kom den på flaska i en något förändrad bryggning, med en något enklare maltsammansättning och en blandning mellan Amerikansk och Nya Zeeländsk humle och grapefrukt. Till skillnad mot den första brygden som då endast var bryggd med Cascadehumle och grapefrukt.

Westbrook Brewing co är ett innovativt bryggeri som gärna laborerar för att skapa intressanta öler. Så här beskriver dem sig själva.
– Vårt uppdrag är att göra de mest intressanta, drickbara, och i allmänhet så häftigt öl som möjligt. Vi älskar att experimentera med olika ingredienser och bryggtekniker, och vi hoppas att du får lika roligt att dricka vårt öl som vi tycker det är.

cne3

IMG_0651

Häller upp en trevligt apelsinfärgad dubbel IPA på 9%, som buteljerats 19 juli 2012. Vilken direkt levererar en fantastisk doft av grapefrukt och maltig sötlakrits. Skummet är kompakt och trevligt gräddvitt och bygger högt i glaset medan jag häller. Utseendet och doften gör mig väldigt nyfiken på smaken.

IMG_0642

Beskan är direkt påtaglig, vilket kanske inte är konstigt med tanke på att den håller 80 IBU. Tropisk frukt och massor av grapecest tar över när man har vant sig vid beskan, och ger en fantastisk njutning av denna komplexa DIPA. Blir glatt påmind att det inte bara är en 33cl flaska utan 65cl :).

cne4

Färg: Klart apelsinorange med gräddvitt tätt skum.

Doft: Exotiskt fruktig med massor av grapefrukt och lakrits. Brödig maltighet med ett friskt avslut.

Smak: Direkt påtaglig beska som övergår i en balanserad fruktig citrusstinn bomb. Grapefrukten fullkomligt anfaller hela munnen på ett behagligt sätt. När grapetonen lägger sig något gör den exotiska frukten sig påmind. Att den håller 9% är inget som man känner. Tydlig sötlakritston i den långa eftersmaken.

Mitt betyg: 9/10 Får ni tag på en, håll hårt om den isåfall och låt ingen annan ta den ifrån dig!

Pris på systembolaget: Tyvärr finns den inte på Systembolaget, däremot dessa

Cheers and Beers!

/ Dan Hvitman


Öl

DesignBrew Sassy Lassy Pale Ale

Inga kommentarer

Purfärsk häller jag upp en frisk och fruktdoftande Pale Ale med nyanserad lakritston. Det här verkar lovande?!

db4

Sassy Lassy är en fräck och käck tjej i Pale Alefodral, som levererar ett intressant spektra av dofter och smak. Bryggt 23-24/1 och tappad på flaska så sent som 18/2, med andra ord pinfärsk…

DesignBrew är ett nytt microbryggeri som redan vid första stund levererar intressant öl som lovar mer. Sassy Lassy finns redan nu i Systembolagets beställningssortiment för 19.90kr med artikelnr 89323 och kan köpas stycke vis.

db2

Tropiska frukt som mango och behaglig citruston av grape kittlar lätt i näsan, med tydlig och nyanserad ton av lakrits i slutet. Beskan är direkt påtaglig i smaken och får mig att tänka IPA, men som bryggaren Stefan Risberg säger så kommer den att mjuka och bli rundare med tiden. Frukten och citrusen gör sig även påmind här. Kolsyran är något lätt vilket gör att skummet lägger sig snabbt, men vad gör det, när man ändå landar i himmelriket av fantastiska dofter och smaker.

Det som är spännande med denna Pale Ale är att bryggare Stefan Risberg inte har använt ren karamellmalt utan använt sig av Amber Malt och Munich1, samt Vetemalt som karamellmalter. Vilket ger en något brödigare karaktär (med en svag rostad ton som liknar pain levains knapriga kanter). Detta tillsammans med den typiska Amerikanska jästen ger en ganska välutjäst öl som lyfter fram humlets karaktär.

Stefan är väldigt förtjust i Sauvignon Blancdruvan och dess karaktärer i Nya Zeeländska viner, vilket gör det självklara i valet av humlesorterna, där Nelson Sauvin står för den stora humlegivan ackompanjerat av Simcoe och dess karaktär av tropiskfrukt och tallbarr.

Så här säger han själv om sitt öl.

– När jag designade just detta öl så var tanken hela tiden att jobba runt Nelson Sauvin humlet som jag gillar väldigt mycket. Jag är ju även väldigt förtjust i Sauvignon Blanc viner från Marlborough distriktet, en förkärlek som utvecklades då jag för många år sedan för första gången provade ett sådant vin vid ett besök hos min frus syster och hennes man i Australien. Nelson Sauvin humlet är ju ett Nya Zeeländskt humle som har just denna Sauvignon Blanc karaktär. Nelson Sauvin humlet samt min förkärlek för Sauvignon Blanc viner från Marlborough distriktet fick stå för ursprungliga inspirationen till detta öl.

– När jag stod i valet av ett kompletterande humle till Nelson Sauvin så ville jag ha ett humle som kunde ge en kompletterande smak och arom av nässlor, vilket inte visat sig vara så lätt. Vad kan då ge en nässelton eller åtminstone något som liknar nässlor, det närmaste jag kunde tänka mig var ett humle som hade en ton av tallbarr, varpå jag tänkte att Simcoehumlet kunde komplettera bra. Så vid första provbryggningen visade det sig att Simcoe inte alls gav någon nässelkaraktär, men just Simcoe tillsammans med Amber malt och Nelson Sauvin gav en lite överraskande smaksensation av vad jag upplever som lakrits (sötlakrits).

– Just namnet på ölet har jag funderat länge på och fastnade för Sassy Lassy eftersom jag tycker det är ganska kul att kunna gå fram och beställa en ”Sassy Lassy” 🙂
Man kan ju hoppas att de flesta män vill ha en ”Sassy Lassy” och är man tjej kan det ju även vara roligt att vara en ”Sassy Lassy”. Sedan att den smakar bra är ju en bra bonus, men smaken är ju som baken så det är ju inte helt säkert att alla gillar den.

– De flesta av mina öl har namn och stilbeskrivning på Engelska och det är något jag valt att ha för att visa min koppling till England och Irland där jag bodde i nästa 17 år. Jag inbillar mig att de flesta Svenskar tycker det är roligt med Engelska Ölnamn och jag tycker själv ”Sassy Lassy” klingar bättre än  ”Unga Fräcka Tjejen”, fast Fräck & Käck låter ju kanske ändå inte helt fel 🙂

db1

Färg: Trevligt grumlig, med en ljus nyponfärgsnyans och ett vitt tätt skum.

Doft: Exotiskt fruktig med blommiga inslag, citrustoner från grapefrukt och lätt bördig, nyanserad lakritston i slutet.

Smak: En direkt påtaglig beska som lutar lite åt IPA hållet, men detta skall inom kort lägga sig och bli mjukare och rundare. Åter gör den exotiska frukten sig påmind. Tydlig sötlakritston i den långa eftersmaken.

Mitt betyg: 8/10, med stark köprekommendation, rena fyndet. Ett måste i kylen till sommaren.

Pris på systembolaget: Art nr: 89323 Pris: 19,90 kr (endast på beställningssortimentet). Kan köpas styckevis!

Skall beställa ett gäng direkt!

/ Dan Hvitman


Destillat

Puttgarden t.o.r med Steffo Törnqvist

2 kommentarer

Klockan är 06:45 när taxin hämtar upp mig vid Stockholms centralstation med destination Arlanda, vilket är starten för en intensiv dagstripp  till Tyskland. Närmare bestämt Bordershop i Puttgarden, via Danska motorvägar i buss. En snabbt tur med färjan från Rödby.
För att sedan resa samma väg tillbaka och landa på Arlanda kl21:45 samma kväll.

bordershop

Dagens ciceron Steffo har blivit tillfrågad av Scandlines och Bordershop om han kan hjälpa dem att utveckla butiken till det bättre, gällande logistiken och sortimentet kring deras destillat.
Detta kan med all säkerhet bli ett bra samarbete, då jag hade stora fördomsfulla tankar kring butiken, innan besökte dem. Tanken om ruskigt billig sprit och odrickbara viner, och nästan gratis öl. Så har jag ändrat min uppfattning kring detta. Självklart kan man göra extremt billiga inköp av just allt detta, till varierande kvalitet, men det finns enorma guldkorn också. Något som vi fick ta del av denna dag.

steffowhisyrad

Vi fick en fantastiskt trevlig provning av exklusiva whisky och cognacssorter, i en skön och avslappnad stämning där Steffo på en whiteboard ritade frankrikes karta likt Gösta Ekmans gestalt Papphammar, ja ni förstår säkert humorn bakom detta, vilket lättade upp stämningen radikalt.

steffopapphammar

Nedan kan ni läsa lite om några av dem whiskys och cognacs som vi provade. Vissa av dessa hade stor prisskillnad mot vad vi får ge på vårt svenska systembolag, vissa kan vi inte ens köpa via systembolaget idag.

provningsglas

Mackmyra Mareld

mackmyramareld
Mackmyra Moment 13 Mareld 52,2%
Doft: Fruktig, med inslag av lätt rökighet och smörkola
Smak: Fruktig och lätt rökig med inslag av smörkola, vanilj och torkad frukt.
Pris: 977,12kr på Bordershop / 1195kr på Systembolaget = 218kr lägre.

Springbank 18yo

Springbank18
Springbank 18yo 46%
Doft: Härlig sötma i forma av marsipan och karamell
Smak: Mogen frukt, lätt rökig med lång sherryliknande eftersmak.
Pris: 710kr på Bordershop / 1252kr på systembolaget = 542kr lägre.

Balvenie 25yo Triple cask

Balvenie25
The Balvenie 25yo Triple Cask
Doft: Komplext och helt underbar med massa inslag av frukt, kola och söta tobakstoner.
Smak: Mjuk och rund kropp med inslag av söta kryddiga toner.
Pris: 2367kr på Bordershop / Finns ej på systembolaget idag.

Glenfiddich 30yo

Glenfiddich30
Glenfiddich 30yo 43%
Doft: Tydliga fattoner från Sherry och bourbonfat, med mjuka söta honungsinslag.
Smak: Behagligt mjuk, med lätta honungsförnimelser och tydliga fatinslag.
Pris: 2367kr på Bordershop / 3601kr på systembolaget = 1234kr lägre!!

Glengoyne 21yo

Glengoyne21
Glengoyne 21yo Limited Edition Single Cask 57,5%
Doft: Mild och rund med fruktiga inslag.
Smak: Behagligt mjuk och frisk i smaken, med inslag av frisk frukt och söt fudge. Härligt cirtusavslut.
Pris: 1894kr på Bordershop / finns ej på systembolaget idag.

Bowmore 25yo

BowmorePlatinum25
Bowmore 25yo Old & Rare Platinum Selection 47,8%
Doft: Fantastisk, med blommigt och fruktigt inslag. Söta toner av tobak och lavendel, med en karamelliserad ton i avslutet.
Smaken: Himmelskt mjuk och fantastisk även den, med milda inslag av rök blandat med julkryddor och sherry. Fantastiskt lång avslutning med behaglig cirtussyrlig kaffeton.
Pris: 3078kr på Bordershop / finns ej på systembolaget idag.

Courvisier XO Imperial

CourvisierXO
Cognac Courvisier Imperial XO
Doft: Komplexa toner av vanilj, frukt och choklad.
Smak: Intensiv och smakrik, med inslag av mogna gula päron, apelsin och exotiska frukter.
Pris: 769kr på Bordeshop / 1251kr på systembolaget = 482kr lägre

Jag har helt ändrat min inställning till Bordershop och dess utbud. Med hjälp av Steffo kommer dem att kunna erbjuda ett av världens bästa utbud jämfört med andra bordershops.

Så jag kan varmt rekommendera ett besök till Puttgarden, vilket kan leda till att även ni kan luta er tillbaka i en skön fåtölj och njuta av något nobelt destillat likt Steffo.

Steffo

Skål!

/ Dan Hvitman