Att det blir roligare och effektivare att träna om man har bra grejer till hjälp är nog något som de flesta hållet med om. Ett riktigt bra träningsredskap är en bra smartwatch eller träningsklocka där man kan samla ihop träningsdata och resultat. Något som allt fler upptäcker. Träningsexperterna på Garmin har precis släppt Garmin Hälsorapporten* som visar att var tredje svensk som tränar tycker att det är viktigt att mäta sin träning – och nästan hälften av de som tränar mäter sin träning och hälsa med klocka, app eller annan aktivitetsmätare.
I Garmin Hälsorapporten ställde Sifo frågor om teknik som används i träningen. Det visar sig att nära hälften, 45 procent, av den tränande delen av befolkningen, på något vis mäter antingen sin träning eller hälsa med träningsklocka eller app. På Garmin har man sedan länge utvecklat innovativa och bra digitala lösningar för just den sortens aktiviteter:
– Det man mäter är hur länge man tränat, hur långt man sprungit, gått eller cyklat, vilket tempo man har, puls, kaloriförbrukning, sömnen, stress och andra hälsofaktorer. Man kan på så vis få ett överskådligt helhetsgrepp om såväl träning som välmående. Framtidens sportklocka är inte så mycket sen träningsklocka, snarare en hälsoklocka, säger Marcus Bjärneroth, PR-ansvarig på Garmin Nordic.
Var tredje svensk knappt, 30 procent, som tränar tycker att det är viktigt att mäta sin träning.
– Det många upptäcker att träningen blir roligare om man ser vad man gör, ser resultat, ser hur träningen påverkar kroppen på många sätt. I flera av klockorna finns guider som gör träningen både roligare och mer intressant. Vi ser att användarna av våra träningsklockor blir allt duktigare på att använda hela spektret av funktioner för att på så vis effektivisera och variera träningen så klokt som möjligt, säger Marcus Bjärneroth.

Det användarna av teknik främst mäter är längd på löp- eller cykelrunda, det gör hela 87 procent, näst vanligast är att mäta tempo och puls (båda 40 procent), följt av kaloriförbrukning (29 procent) och sömn (20 procent).
– Ett tecken i tiden kan jag nämna – när världens största halvmaratonlopp Göteborgsvarvet tvingades ställa in på grund av coronasmittan och istället gjorde om till ett virtuellt lopp använde hela 50,5 procent av löparna en klocka från Garmin för att registrera sin tävling. 32 procent använde sin smartphone och övriga hade en sportklocka eller smartwatch av annat märke, enligt data från Strava, säger Marcus Bjärneroth.
*Om Garmin Hälsorapporten: rapporten baseras på en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Garmin. Undersökningen är baserad på webbintervjuer utförd 2020-04-03. 1267 personer har intervjuats i Sverige och utgör ett statistiskt underlag av personer som tränar regelbundet, minst en gång i veckan.