Celsius Sverige
marten

Intervjuer

Mårten Andersson #RAWcc

Moore älskar Raw Comedy Club, och av förklarliga skäl älskar vi således även Mårten. Vi snackade lite, fotade lite och diskuterade senaste föreställningen på RAW Comedy Club på Hilton.

Mårten Andersson är 38 år och född i Stockholm. Han började på P3 som 19-åring med ungdomsradio. Därefter befann han sig på ZTV i 4 år och därefter på TV3 där han bland annat gjorde TV3 sport som nyhetsankare. Komiker blev hanf först år 2000, och har drivit Drivit RAW sedan 2004. Raw är i dagsläget Sveriges överlägset största och populäraste standupklubb. Mårten är även programledare på Kanal 5 och gör i höst sjätte säsongen av succéprogrammet RAW comedy club.

Han har fullt upp helt enkelt. Så fullt upp att han inte ens hinner klä på sig en skjorta inför vårt möte…

Du kom till mötet iklädd träningskläder. Skulle du säga att du är i bra form?
Ja det tycker jag att jag är. Jag har haft mer muskler när jag var yngre men hatar att lyfta vikter så numera springer jag mest. Har försiktigt börjat tävla också och sprang 10 km på 41:34 min förra månaden. Målet är att springa under 40 minuter före sommaren. Lite mindre fireball så ska det nog gå.

Vilka egenskaper/kriterier letar du efter när du bokar komiker till din show?
Att de känns coola och då menar jag inte coola på ett sätt att de har någon slags attityd och är kaxiga utan mera att de inte har blivit gamla gubbar eller tanter utan koll. Folk som har ”örat mot gatan”. Sedan spelar det ingen roll om man är ung eller gammal, tjej eller kille men någon som är cool, rolig som fan och har något unikt.

Det känns som att du har bra koll på vilka komiker man ska jobba med, men har du nånsin gjort en bokning som inte var lyckad?
Jag bokade en komiker som heter Tom Stade en gång. Han är i normala fall fantastisk men just inför det här giget och specialen för SVT som vi gjorde så hade han rökt en monsterjoint och det typ rök ur öronen på honom när han stod på scenen. Det var inte Snortight om vi säger så haha.

Vilket är det grövsta/sjukaste skämtet någon komiker dragit på Raw comedy club? Och hur mottogs det av publiken?
Messiah Hallberg skämtade ju om Anders Behring Breivik på RAW och i TV (säsong 5) ungefär två, tre veckor efter att det hänt. Folk blev rätt chockade. Någon ropade också ut ”för tidigt”. Komik handlar ju extremt mycket om timing men Messiah fixade det. Han hade ju ett intressant resonemang. Och han har balls som få andra komiker.

Kan man skämta om allt, eller finns det vissa förbud, eller saker man bör låta bli?
När någon dött bör man vara väldigt försiktig av respekt för anhöriga men ju längre det är ifrån en desto mer okej tycker jag. Men alla tycker ju olika. Det finns ju inga rätt eller fel men om det inte passar kan man ju alltid lämna klubben. Det har hänt flera gånger på RAW.

Om du fick boka vem som helst, vem skulle vara drömbokningen?
Oj! Jag kan inte säga bara en. Dave Chapelle, Chris Rock, Billy Conolly, Louis CK och komikern som är anledningen till att jag började med standup och att min klubb heter som den gör – Eddie Murphy. Då hade cirkeln varit sluten.

5 snabba

Vad har du helst på dig?
Kläder.
Favoritmat?

Mammas.
Beställer i baren?

Heineken och fireball.
Bästa låt?

Jag älskar ju house men där lever ju inte låtarna så länge så det måste ju bli någon mer tidlös låt. Jag säger O’jays ”I love music” som passar bra in på mig.
Kanin Eller häst?

Det blir godare pålägg av häst så jag säger det. Förresten, det är inga tjejer som läser det här va?


Celsius Sverige