Celsius Sverige
Celsius Sverige
snowboarding-jump-1024-768-2705

Mode

Klä dig rätt i skidbacken

Therese Nilson

Snö. Årets vinter närmar sig med stormsteg. Snöstorm, svårframkomliga vägar och framförallt, kallt. Men gråt ej, för vad kommer också med snö om inte afterski, snygga brudar och gnistrande backar? Ja, vi talar om skidsäsongen så klart! Moore guidar dig till den snyggaste stilen i backen, och självklart på afterskin!
Att hitta snygga, komfortabla och trivsamma skidkläder är lättare sagt än gjort. Lagom tills de första löven börjat falla har sportaffärerna fullkomligt svämmat över av goretex, funktionsplagg och annat skräp som du inte har en susning om vad du ska använda det till. Förvirrande va? Men lugn, Moore reder ut begreppen för den vetgirige!

Underställ
Om du är en nybörjare på skidsemester är ett underställ (en skidlektion antar vi att du tar) det allra viktigaste att börja med. Understället är den absurt fula kroppsstrumpa som du tvingas bära tajt intill kroppen för att hålla värmen under skidstället. ( Sjukt ful, sjukt gay, men trots allt nödvändigt, vi lovar). När du letar underställ så är det viktigt att du kontrollerar materialet. Försök i största mån att undvika bomullställ, du kommer bara att lukta apa efter en dag i backen, och lukten är svår att få väck med vanlig tvätt. Investera hellre i ett dyrare ställ i syntet eller ull. Craft och Peak gör många snygga och prisvärda modeller som definitivt är värda att kika på när det är dags att byta ut mormors gamla långkallingar. Och du, kom ihåg, på afterski är det inte någon sturebanan stil som gäller utan friluftsliv så lämna för gudsskull skjortan hemma!

Mellanskikt
Inte så svårt att förstå va? Mellanskiktet är alltså lagret du har mellan understället och jackan. Det är den tröja du har för att hålla dig varm och gosig när isstormar bryter ut och du sitter fast i den där fördömda liften tio meter upp i luften, utan en snygg blondin bredvid dig. Tyvärr. Med andra ord, glöm inte mellanskiktet om det ser ut att bli kallt. En ännu viktigare funktion för mellanskiktet är att med denna tröja kan du glänsa med din trendmedvetenhet (som vi nu antar att du har.)Leta efter snygga fleecar, polos och annat varmt som matchar resterande outfit och du är hemma. Då man ofta pausar och kanske tar en öl eller två i backen så är det lika bra att vara redo när damerna börjar ströva in. För de kommer dem, och det är ofta. Kvinnor har en tendens att häcka i dessa barer och caféer som finns utspridda i skidsystemen. Främst för att de inte kan åka, men också för att hitta blivande ragg på kvällens afterski. Och det är där du kommer in i bilden. Get it?

Ytskikt
Helt klart den roligaste biten att lägga pengar på. Mycket eller lite avgör du själv. När det kommer till jackor och byxor finns det knappast någon regel, om än en enda. Matcha. Bestäm dig i förväg vad DU vill utstråla till dina medåkare, snyggt laidback eller coolt färgglad. Bestämmer du dig för att den lite enklare stilen faller dig mer i smaken är rött ,svart eller marinblått färger som passar allra bäst. Kombinera med ett par svartavanliga termobyxor och njut. Du är nu en fulländad svensk ”laidback-skier”. Ett varnade finger höjs dock för byxor, kolla noga att byxorna inte sitter för tajt. Annars kommer du bara att se allmänt fånig ut när du kryssar ned på dina svindyra crownskies. För de mer vågade exhibitionistiska (och även förhoppningsvis duktigare) skidåkarna är den färggranna stilen helt rätt. Leta efter jackor, alternativt byxor i alla färgskalor (självklart är rosa ett undantag) med mycket mönster och en lösare passform. Tänk STORT, tänk baggy.

Utrustning

Skidor/Bräda: Behöver vi ens förklara för dig att det inte är röven du tar dig ned på när du är på skidsemester?

Hjälm: Må låta lite töntigt men du kommer tacka oss den dagen du kör in i ett träd, stolpe eller annat hinder du av uppenbara skäl inte borde sikta på. Dessutom är det varmt, skönt och möjlighet till att koppla in din iphone är väldigt lockande efter en heldag utan ordentlig kommunikation.

Ryggskydd: Samma sak här som med trädsiktandet. Ifall du på något omöjligt sätt får för dig att kasta dig utför stup – eller bli påkörd av en tysk – så är det ganska skönt att ha. Safety first!

Pjäxor/pjucks/bindningar: Lika självklara som fordonet! Kom igen, for real?

Handskar: A och O. Fryser du om tassarna, fryser hela du. Satsa på ett par riktigt tjocka tumvantar ( ja sådana din mamma tvingade på dig på dagis) och du fixar lätt en heldag i backen med grabbarna.

Googles: I vilket väder som helst, sol som snö. Du klarar dig inte utan dem så länge du inte vill leka blint pervo i backen och liftkön.

 • artin

  Hallå Therese!

  Sköööna tips du lägger upp, är torsk på att läsa allt du skriver :)

  Du borde tipsa folket om members.com, de kör sköna deals, ca 40%-70% rabatt, som ligger uppe ett par dagar. Nu finns typ Hugo Boss, D%G o lite annat, o förra veckan hade de fräscha vinteraccessoarer .

  …och jaaa de finns tjejprylar med; min tjej dog idag när de släppte Buddha to Buddha. Eller ja, hon tokringde mig kl 12 o lackade för att jag käkade lunch ute och inte hade datorn med. Tjejer…..

  Jaja, det var bara den sidan jag ville tipsa dig om!

  Fortsätt kör så det ryker!
  /martin