För några veckor sedan korades Amir till Sveriges mästerkock på bästa sändningstid på TV4. Nu har samma program kommit tillbaka fast i dävrgformat – istället för matintresserade karriärmänniskor är det mellanstadieungar som ska kocka i studioköket.
Det är absolut inte maten som äcklar mig – tvärtom! Den ser betydligt godare ut än det mesta som går att finna i mitt kök, hos mina föräldrar, vänner och till och med de flesta krogar. Det är det som är programmets problem!
När Amir, Ala och alla de andra lagade mat i Sveriges mästerkock sa juryn saker som ”Hur tänkte du här med ett basilikablad?!”, ”Potatisen är vidbränd!”, Du har inte lyckats matcha rätt salt till den här fisken”. När de unga mästerkockarna lagar mat får de höra ”Det här skulle jag knappt kunna få på stans finaste gourmetkrogar!”, ”Underbart!” och ”Så här bra mat lagar få människor i det här landet.”. Ungefär. Ohemult mycket beröm med tanke på att kidsen knappt lagat smoothies i hemkunskapen!
Förstår man därmed inte orimligheten i programmet ”Sveriges yngsta mästerkock” så tycker jag att program som ”Sveriges yngsta helt sjukt” och ”Sveriges yngsta mamma som söker” borde pitchas till produktionsbolagen. Där kan 11-åringar leta efter en ny pappa till sina barn och 9-åringar kan berätta för David Hellenius om alkoholproblem, sjukskrivningar och hypokondri. Själv spyr litervis varenda onsdag klockan 20:00 pga denna vidriga programidé.