2012 Rally Portugal

Motor

Fredrik Åhlin kör Akropolisrallyt

Redaktionen

I helgen väntar en tuff och utmanande deltävling i WRC Academy på den svenske landslagsföraren i rally, Fredrik Åhlin och hans kartläsare Morten Abrahamsen. Akropolisrallyt anses vara en av de allra tuffaste VM-tävlingarna i kalendern. Det är kombinationen av det extremt varma vädret och de gropiga, steniga och hårda vägarna som gör rallyt extra utmanande.

”Vi får räkna med en temperatur långt över 30 grader utanför bilen, och en temperatur runt 60 grader inne i bilen” berättar Fredrik. ”Som att köra bil och läsa karta inne i en bastu. Detta ackompanjeras av rejält med stensprut i hjulhusen, och till råga på allt – damm, damm och åter damm. Det kommer att bli tuffa och svettiga sträckor” säger Fredrik.

”Extrema förhållanden orsakar ofta överraskningar, så vi ska inte glömma de extremt tuffa vägarna heller” fortsätter Fredrik. ”Sylvassa stenar som sticker upp ur den hårda och knöliga vägbanan. Här gäller det att välja rätt spår mellan stenpiggarna. Hemligheten är nog en intelligent blandning mellan hastighet och försiktighet” tror Fredrik.

Inför Akropolisrallyt var tanken att Fredrik och Morten skulle värma upp med att köra SSR South Swedish Rally. De skulle köra tävlingen i en likadan Ford Fiesta R2 som de tävlar med i WRC Academy. Allt gick bra till en början och duon låg i ledning i sin klass tills topplockspackning efter några sträckor gav upp.

”Det var tråkigt att det gick som det gick, men kul så länge det varade” säger Fredrik. ”Samma sak hände också landslagskompisen Pontus Tidemand i SSR. Han fick bryta med dubbelpunktering efter att ha legat i ledning i sin klass. Nu är vi båda på plats här i Grekland och ska försöka försvara de svenska färgerna hela vägen in till mål” berättar Fredrik.

Kuststaden Loutraki, som ligger 80 km väster om Aten, är centralort för rallyt. Fredrik och Morten anlände till orten tidigare i veckan och har nu kört rekognosering på rallysträckorna.

”Till och med reccen var tuff mot oss och mot bilen” säger Fredrik. ”Men det var bra, nu fick vi en försmak av hur det kommer att vara i bilen under tävlingen – varmt, dammigt, svettigt och blött” säger Fredrik innan han går iväg för att ta sig en välbehövlig dusch.

Den ceremoniella starten sker i Zappion Aten på torsdag eftermiddag, och målgång för WRC Academy är på lördag eftermiddag.


Celsius Sverige