Motorsports: FIA Formula One World Championship 2012, Grand Prix of Canada

Motor

Formel 1 ser sin bästa säsong någonsin

Micke Ohlsson

Inför Australien Grand Prix, på anrika Circuit Gilles-Villeneuve, kom en stark Mark Webber (Red Bull) efter segern i Monacos GP. Men det skulle visa sig vara hans teamkompis, Sebastian Vettel, som skulle vara allra snabbast på tidskvalet. Vettel var snabbast med hela 0,3 sekunder före Lewis Hamilton (Mclaren), som inför Kanadas GP inte ännu tagit någon seger. Finske Kimi Räikkönen lyckades inte på kvalet och var bara tolva. 

Starten på söndagens GP blev en lugn historia, utan krasch och safetycar, vilket är ovanligt för att vara Kanada, där det oftast är karambolage i starten. Men Kanadas GP blev det än så länge mest händelserika tävlingen under säsongen så långt.

Efter bara 17 varv gick Vettel in från ledning och släppte fram både Fernando Alonso (Ferrari) och Hamilton. Alonso satte upp farten och var efter sitt första depåstopp uppe i ledning. Ferrari bestämde sig sedan mot slutet av racet, för att köra en rövare, genom att köra på ett depåstopp. Detta blev spanjorens definitiva fall.

När Hamilton gjort sitt andra stopp satte han upp ett fantastiskt tempo på nya däck och både Vettel och Alonso blev enkla byten. De sista fem varven tappade Alonso fyra platser och Vettel som gick in sent för depåstopp nummer två, lyckades också ha ta sig förbi Alonso,

Hamilton stod alltså som segrare i Kanadas GP, och blev därmed historisk genom att vara den sjunde segraren på sju tävlingar. Det var också i Kanada som Lewis för fem år sedan tog sin första seger.

Tvåa blev Romain Grosjean (Lotus-Renault), teamkompis med Kimi Räikkönen, som gör sin första säsong i Formel 1. Efter honom kom en vilt jagande Sergio Perez (Sauber), som gjorde ett fantastiskt race, efter att ha startat på en 15:e plats. Det blev ynglingarnas afton och det är kul att få se ett generationsskifte i täten.

Nästa race är Europas GP, vilket körs på stadsbanan i Valencia, Spanien.


SELF