Vi har väl alla gjort det någon gång: tagit en bild på en snygg tallrik med mat. Kanske en snygg uppläggning på en restaurang, kanske något man faktiskt själv har lagat och som man är stolt över. Men det gör oss inte till foodies. Vi på Moore tänkte reda ut begreppet och besöka fyra Instagram profiler. Vi ska prata med en fiskhandlare, en deltagare i Sveriges Mästerkock, en kokboksförfattare och ett par som bara älskar att laga mat. Vad gör Instagram till en bra plattform för just dem? Hur har mat blivit deras passion? Kan man leva på sin matglädje eller lever man för sin matglädje? Följ vår nya artikelserie här på Moore! Idag får vi kika närmare på vår fiskhandlare Alexander @alexanderholmlund.
Fiskhandlaren
Alexander står bakom fiskdisken och håller en torsk i händerna. Jag säger händerna, eftersom den var så mycket större än vi på Moore trodde en torsk skulle vara. Att en vuxen torsk väger runt 50 kilo var lite av en överraskning för oss som vanligtvis köper en fryst liten styckbit eller beställer torsk på restaurang och inte har en susning om hur den ser ut. Och här hamnade vi mitt i Alexanders konto. Ett konto som inte bara består av vackra matbilder och recept som inspirerar, utan ett konto som faktiskt folkbildar.

– Min uppfattning är att människor tror att tillaga fisk är svårt och något som kräver mycket kunskap. Det håller jag inte med om, säger Alexander. Det är inte svårare än att tillaga en köttbit egentligen. Många människor håller sig till att äta lax eller torsk när de ska äta en fiskmåltid. Men det finns så mycket mer att erbjuda. Min tanke med mitt instagramkonto är att folk ska få upp ögonen för nya arter som både är supergoda och också hållbara. Det finns så mycket gott från havet och det är dumt att bara låsa sig vid några få fiskar. Lyckas jag inspirera någon att prova något nytt till nästa middag känner jag att jag lyckats.
Och om han lyckas! Alexander, som är ställföreträdande försäljningschef Fisk på Ica Maxi i Haninge säger att hans matintresse började tidigt och kanske grundas i att båda föräldrarna jobbade i restaurangbranschen och mormor bjöd på den bästa matjessillen. Det känns som om hans två barn också får känna av den där sunda matglädjen, när man ser dem hantera både bläckfisk och svamp!
Moore vill såklart veta hur det är att arbeta med sin passion – ett yrke man brinner för?
– Att arbeta med något man brinner för är nog allas dröm. Men när jag var yngre så trodde jag aldrig att jag skulle jobba med fisk. Hade helt andra planer. Det bästa med att jobba i en fiskdisk är att man får jobba med råvaror i världsklass och kunna erbjuda det till mina kunder. Jag tycker om fisk lika mycket som jag tycker om människor. När kunder kommer tillbaka efter att ha köpt något och berättat hur bra det blev gör mig otroligt glad. Det är ett drömjobb för den matintresserade.

– Fiskdisken på jobbet har blivit lite av en kundtjänst för mat. Kunder kommer fram till oss och frågar “ Vad ska jag äta idag?, Hur tillagar man det här?”. Och det kan vara frågor som inte alls berör just fisk och skaldjur men eftersom alla jag arbetar med är utbildade kockar eller matnördar så har vi alltid ett svar eller tips att ge ut till kunden.
Vad betyder det när man säger att “en fisk är i säsong”? Finns inte fiskar året om i vattnet? (undrar vi som inte kan något uppenbarligen..)
– Fisk och skaldjur går i olika säsonger och jag och mina kollegor försöker anpassa oss efter säsong i disken. När en fisk är i säsong betyder också att den är som absolut godast just då. Som konsument förväntar man sig numera nästan att allt ska finnas oavsett tid på året. Men det finns alltid ett alternativ som är i säsong som oftast fungerar lika bra. Odlad fisk och skaldjur har ingen säsong utan de är lika bra året om.
Och vilken fisk får man absolut inte missa? Har du en favorit?
– En av mina absoluta favoriter i fiskväg är lubb. Den är väldigt fast i köttet, har en söt smak med skaldjurstoner och är otroligt enkel och mångsidig att tillaga. Dessutom finns den miljömärkt (MSC) så det är ett bra hållbart alternativ. Prova!

Nu känner vi ju alla till en massa “urban myths” om mat, t.ex. att man inte ska äta musslor i månader som inte innehåller R i namnet. Stämmer det? Finns det fler myter?
– Att man inte ska äta skaldjur i månader som inte innehåller R (maj-augusti) är en gammal myt. Skaldjur går att äta året om. Däremot är just svenska skaldjur som bäst under höst och vinter men vem skulle vilja vara utan färska räkor under sommaren?
– Det är däremot viktigt, speciellt när det är varmt ute, att vara noga med att din fisk och skaldjur alltid ligger i kyla. Ta med en kylväska med frysklampar när du handlar fisk och skaldjur.
– En annan myt är att många har uppfattningen att fisk ska vara dagsfärsk. Men till exempel plattfiskar såsom piggvar och sjötunga blir bara bättre om de får ligga några dagar på is.
Men visst är väl ändå fisk och skaldjur godare på västkusten?
– Haha, nej – fisk och skaldjur är lika goda här på östkusten som på västkusten.
Inget bästkusten alltså när det gäller fisk och skaldjur.

Följ @alexanderholmlund på Instagram och få din dagliga dos fisk och matinspo i särklass!
Av: Sophie W