Vi har alla gjort det någon gång: tagit en bild på en snygg tallrik med mat. Kanske en snygg uppläggning på en restaurang. Kanske något man faktiskt själv har lagat och som man är stolt över. Men det gör oss inte till foodies. Vi på Moore tänkte reda ut begreppet och besöka fyra Instagram-profiler. Vi ska prata med en fiskhandlare, en deltagare i Sveriges Mästerkock, en kokboksförfattare och ett par som bara älskar att laga mat. Vad är det som gör Instagram till en bra plattform för just dem? Hur har mat blivit deras passion? Kan man leva på sin matglädje eller lever man för sin matglädje? Följ vår nya artikelserie här på Moore! Först ut är vårt matglada par från Stockholm: Lisa och Andy!
Två som älskar mat
Först ut i vår serie om foodies på Instagram är Lisa och Andy från Stockholm. Lisa är trafiksamordnare på SJ och Andy arbetar som coach på Daglig verksamhet med inriktning på autism. Tillsammans med Andys 16-åriga dotter och deras stora hund Ringo lever de här två mat på sin fritid.
På deras Instagram @andyochlisasmat delar de med sig av sitt dagliga matliv och följarna får följa med på restaurangbesök, åka ut till Skärgården och i princip sitta med vid köksbordet. Båda har alltid älskat att laga och framförallt äta god mat. Vissa säger att de lägger för mycket tid och pengar på mat, men som de båda hävdar bestämt är livet för kort för att äta tråkig mat! Att upptäcka nya smaker gillar båda och det märks. På deras konto @andyochlisasmat möts vildsvinsragu, ramen och falafel. Moore undrar vad som alltid finns i deras kök och svaret kom snabbt: basvaror såklart, men även citron, parmesan, en mandolin, vin och en bra spellista att lyssna på medans man slår en bearnaise.
Hur kom det sig att dessa två matfantaster startade @andyochlisasmat ?
– Eftersom vi själva delvis hittar vår inspiration på Instagram, kändes det naturligt att ge tillbaka något av de erfarenheter vi samlar när vi står bakom spisen och visst är det kul att få både likes och kommentarer. Därför är det ju också viktigt att bilden man lägger upp är inspirerande. Vi kan inte hålla oss och vill veta om de har några tips: presentationen är superviktig!
Huvudrätten, som gärna får vara färgglad, ska ligga snyggt och inbjudande på tallriken och ljuset behöver vara bra för fotot. Andy och Lisa är bra på att skapa den mysiga stämningen och visst blir man inspirerad av deras matlagning! Vad sägs om att laga en mustig höstgryta istället för söndagssteken? Här är Andy och Lisas recept på Pasta med vildsvinsragu och picklad fänkål.
Pasta med vildsvinsragu och picklad fänkål
– Den här grytan lagar vi gärna nu på hösten när det är säsong för vilt. Vi låter grytan puttra minst 2 timmar, men ju längre desto bättre. Vi har valt en snäckformad pastasort som heter Lumaconi, men även Spagetti, Penne eller Rigatoni passar bra. Picklad fänkål har vi nästan alltid hemma, det passar till allt!

Ragu
2 gula lökar
4 klyftor vitlök
1 fänkål
1 msk olivolja
500 g vildsvinsfärs
3 dl rödvin
½ dl tomatpuré
4 msk koncentrerad viltfond
2 dl vatten
400 g krossade tomater
½ kruka salvia
Salt
Peppar
400 g pasta
Parmesan efter smak
Picklad fänkål
1 fänkål
1 dl ättiksprit
2 dl socker
3 dl vatten
5 pepparkorn
Chili, torkad eller färsk efter smak
Tillagningstid: 2 timmar
Gör såhär:
Hacka löken och vitlöken grovt, skiva fänkålen. Hetta upp olivolja i en gryta och fräs löken tills den är genomskinlig. Lägg sedan i vitlök och fänkål och fortsätt fräsa under omrörning.
När fänkålen är mjuk lägger du i färsen, lite i taget. Färsen ska bli ordentligt brynt, därför är det viktigt att grytan är riktigt varm och att du inte lägger i för mycket färs i taget. När köttet är brynt ska tomatpurén i. Det gör inget om botten på grytan får en lite bränd beläggning, det betyder att purén blir ordentligt karamelliserad.
Sänk till lägsta värmen, häll i vinet och låt det koka in ordentligt, ca hälften av vinet ska återstå. Häll sedan i fonden och vattnet, låt puttra ca 3 minuter. Fyll på med krossade tomater och salvia. Rör om och sjud sedan under lock i ca 2 timmar.
Gör under tiden i ordning den picklade fänkålen. Skiva fänkålen tunt, gärna med mandolin, och lägg den i en glasburk. Koka upp resterande ingredienser till en lag och koka tills sockret löst upp sig. Slå lagen över fänkålen. När den svalnat kan fänkålen förvaras i kylen i några veckor.
Smaka av ragun med salt och peppar. Koka upp vatten till pastan och salta vattnet rejält. När ca tre minuter återstår av pastans koktid, häll av pastavattnet, men spara 1-2 dl pastavatten. Rör ner pastan i ragun och låt den koka färdigt i grytan, justera vätskemängden med det sparade pastavattnet.

Servera i rejäla djupa tallrikar, toppa med picklad fänkål och en god parmesanost.
Ta en kik på @andyochlisasmat på Instagram och Facebook för fler recept och massor av matglädje!
Av: Sophie W