1

Intervjuer

En glimt av Daniel Webbs liv

Foto: Bingo Rimér, Moore Magazine ©

En gång i tiden var Daniel Webb en grov brottsling som levde i en dyster tid. Nu är han lyckligt gift sedan flera år, har tre barn och har nyligen släppt sin bok ”Livvakten”. Moore träffade Daniel för att få höra hans historia.

Vem är Daniel Webb?

Jag är en kille mitt i livet som jobbar på att fatta rätt beslut efter två decennier av att ha jobbat med fel beslut. Lite som Petter säger i sin låt vinden har vänt: ”Vi bygger på grunden från all skit som har hänt” haha.

Tänker du ofta på ditt förflutna och alla hemska saker du gjort?
Det är klart att jag tänker på det och ångrar mig något enormt. Men gjort är gjort och man får inte gräva ner sig, istället får man försöka använda sina dåliga erfarenheter och vända till någonting positivt.

Hur var det att leva det livet egentligen?
Det var en mörk period. Jag var ju inblandad i Stockholms gangsterkrig på 90-talet och gick alltid beväpnad av säkerhetsskäl. En kompis till mig blev skjuten och istället för att vika bort klev jag in, som vänner ska göra, efter det fick jag epitetet ”Livvakten” i medier.

Du har suttit i fängelse 3 gånger. Vad åkte du dit på?

Det är tre gånger för mycket egentligen, och man borde ha lärt sig efter första gången. Jag har suttit både för vapeninnehav, bedrägerier, grov misshandel och pistolhot mot polis. Jag har även varit häktad för grovt narkotikabrott samt förberedelse för mord, men blivit frikänd från båda, rättvisan brukar segra till sist.

Hur fördriver man dagarna i ett fängelse, tränar man mycket?

Ja det gör man helt klart, det finns inte så mycket annat att göra haha. När jag åkte fast första gången var jag en liten kille som sysslade med ekobrottslighet. Strax innan jag skulle åka in blev rånad och misshandlad i mitt eget hem av personer jag trodde var mina vänner. Det är verkligen så i branschen att alla bara tänker på sig själva. Det gjorde mig både ledsen och förbannad. Så i fängelset bestämde jag mig för att träna upp mig för att kunna försvara mig själv bättre ifall det skulle hända igen.

Och när du åkte in började du träna?

Precis. Jag tog anabola steroider och drevs av hatet emot människorna som gjort mig illa. Träning, hat, träning, hat, träning, hat. Sådär höll det på och det höll mig motiverad. Jag la på mig över 20 kilo muskler under 2 år.

Du körde steroider i fängelset alltså?

Yes. Det smugglas in massor av olika saker i fängelset. Märkligt är också hur så många kvinnliga plitar har sex med intagna, när de börjar spelar de så tuffa och hårda men efter en tid faller många dit, blir kära och ligger med de intagna.

Vad beror det på tror du?

Haha jag vet inte. Vissa tjejer dras väl till män med pondus. Kriminella är ju oftast någon slags alfahanne.

När du kom ut ur fängelset för tredje gången så la du den kriminella banan bakom dig. Hur har reaktionerna varit från din forna umgängeskrets?

Folk har tagit det bra faktiskt. Det finns en ömsesidig respekt och jag har inte behandlat någon orättvist under vägens gång. Sedan är det klart att det finns haters som inte uppskattar att jag har skrivit en bok om mitt kriminella liv, men så är det i den världen där man får näring av hat och avundsjuka. Men överlag har jag fått bra respons och det är kul.

Du skrev boken ”Livvakten” tillsammans med kriminalreporten Anders Johansson på Aftonbladet. Hur var det att jobba med honom?

Det fungerade mycket bra. Anders hade jagat mig i nästan tio år så det kändes naturligt att till slut samarbeta med honom när jag skulle ge ut en bok, han kände ju till så mycket redan sedan tidigare. Dessutom är han en bra och ödmjuk människa.

Jag har snart läst klart den och jag kan intyga att ni har gjort ett bra jobb. Den är mycket spännande.

Tycker du? Tack, det var roligt att höra.

Vad gör du annars för kul?

Förutom boken som är aktuell just nu så föreläser jag en del. Jag delar med mig av mina dåliga erfarenheter och försöker få folk att undvika att göra samma misstag som mig. Sedan hjälper jag företag så de kan undvika att hamna i klorna på skurkarna. Kan mina dåliga erfarenheter bli till fördel för någon annan så är jag nöjd.

Hur ser framtiden ut för Daniel Webb?
Just nu skriver jag på en ny bok. Det är en roman som handlar om 2 bröder i Stockholm. De har helt olika livsöden och de går från bästa vänner till bittra fiender. Den kommer bli mycket bra. Jag har även fått ett filmerbjudande angående min bok och det är väldigt kul.

Grattis! Riktigt roligt. Hur är det nuförtiden, kan du gå på stan utan att få reaktioner?
Jadå. Efter kungaskandalen var det riktigt jobbigt faktiskt, journalister överallt, de jagade mig och min familj och försökte fotografera både genom fönster och vår brevlåda, det var inte kul. Nu känner jag att det börjar vända, istället för att hela tiden få olika ”gangstertitlar” så benämns jag med mitt namn, det är skönt.

Du gick alltid beväpnad förr, har du något vapen hemma idag?

Haha nej, inget vapen hemma i Sverige iallafall. Men jag känner mig trygg ändå. Skulle något hända mig så har jag alltid mina vänner, de är bara ett samtal ifrån.

Äter helst: På min svågers restauranger
Dricker helst:
Som engelsman blir det numera öl, långt ifrån alla helrör från Stureplan på 90-talet.
Tittar på:
Dokumentärer
Lyssnar på:
Allt egentligen. Allt som är bra.

Tack för att du kom på besök Daniel och lycka till med allt i framtiden!
Tack själva!

In och beställ boken HÄR


Celsius Sverige