Jack Black
vitsparris

Mat & Dryck

Den tyska vita sparrisen har kommit

André Garemani

Grön och vit sparris växer från samma planta och det är färgen på sparrisen som visar hur sparrisen har odlats. Vill man odla vit sparris kupar man över små jordvallar precis innan de första sparrisknopparna hinner hitta upp igenom jorden. Sen skördas den vita sparrisen precis innan den kommer upp i ljuset. Den gröna sparrisen växer ovan jord och får genom solens sin gröna färg och är lite kraftigare smaken än den vita sparrisen.

Vad blir bäst till sparris?
I Tyskland dricker man Riesling eller Silvaner, i Frankrike och Italien är det Chardonnay som dominerar medan Grüner Veltliner är favoriten i Österrike. Vilket vin man väljer beror helt på om man gillar lite sötma eller smörighet i vinet.

Här nedan kommer ett antal viner som André Garemani rekommenderar till denna primör.

2010 Kloster Eberbach, Tyskland.   
Halvtorrt blommigt vin med rik doft av mogna äpplen, citronskal, honung och lite petroleum. 115 kr, (nr 6257).

 2010 Hunter’s Riesling, Nya Zeeland.
Riktigt bra Riesling från nya världen med mycket mineraler och aningen dieseltoner. 129 kr, (nr 89003).

2010  Keller Grüner Silvaner Qba Trocken, Tyskland.
Härlig fruktighet med fin syra. Finner även mineraler och örter. 137 kr, (nr 90667) .

2009 Chassagne-Montrachet, Frankrike.
Väldigt frisk, elegant ekighet, smörig och nötig. Kanon till den grillade sparrisen . 299 kr, (nr 5648).

2010 Oak Valley Chardonnay.
Ekfat, ekfat och ekfat åter igen. Tropiska frukter med inslag av citrus och nötter. Mycket vin för pengarna. 149 kr, (nr 2047)

Dela