Celsius Sverige
Skins

Inte okej att vara tjej och spela CS 2014.

cs-bloggen

Tänkte skriva några rader om vad jag som tjej utsätts för i stort sett dagligen i datorspelsvärlden, bara på grund av mitt kön.

Kan bli så fruktansvärt trött på alla medspelare där ute som sitter och kaxar så fort man ska spela en match.
Det är nästan helt omöjligt att spela en match utan att någon drygar eller är otrevlig.
Tjejer som spelar datorspel är av någon anledning fortfarande inte accepterat.

Speciellt i CS-communityn.

Helt oprovocerat serveras fraser som ”Gå tillbaka till köket”, ”Visa tuttarna”, ”Vill du suga kuk” och ”Jävla hora”.
Det är faktiskt så vanligt att man nästan slutat reagera på det.
Spelar man dåligt en match ska det direkt kommenteras att man är en ”Jävla sopa” eller att man ”Inte förtjänar sin rank”.
Spelar man däremot bra så ska det snabbt strykas över med att man har tur eller att man sitter och fuskar. Inom CS-communityn ses det nämligen som en skam att bli ”ägd av en tjej”.
Som att vi per automatik skulle vara sämre än killar.

Visst är medelåldern inom CS-communityn ganska låg, men man blir rädd av att se vilken kvinnosyn människor har.
Undrar hur många föräldrar som vet om att deras tonåringar helt oprovocerat kallar tjejer för horor när dom spelar datorspel på kvällarna.

För någon månad sen var det till och med några killar som skrev och hotade våra barn efter att min sambo spelade bättre än dom i en CS-match.
Det är alldeles för lätt att vara kaxig bakom en datorskärm.

I fredags var det ett par yngre killar som kallade mig för äcklig hora och sa att de skulle våldta mig. Letade fram hans profil på Facebook och skrev ett kort meddelande till hans mamma som tog hand om saken direkt. Inte bara satte hon sig ner tillsammans med denna pojkens pappa och tog ett långt samtal med honom om hans uppförande, hon tog dessutom kontakt med lagkamraternas föräldrar som var vänner till hennes son och upplyste dom om situationen. Riktigt bra gjort! Idag fick jag ett långt, ångerfullt mejl från ovannämnda son där han bad om ursäkt och försäkrade mig om att det aldrig skulle upprepas mot mig eller någon annan. Det kändes bra.

Nedan är ett exempel på vad man kan utsättas för som tjej.

Tjejer som spelar – stå på er! Det här är inte acceptabelt, vi förtjänar inte det här! Alla har lika stor rätt att spela datorspel och ingen, kille som tjej, ska behöva stå ut med personliga kränkningar bara för att trollen tror att dom sitter säkra bakom sina skärmar. Behovet att hävda sig genom påhopp och att fiska likes med kränkningar måste få ett slut.

Tack och lov finns det också många snälla och goa människor som ger komplimanger och peppar en, men tyvärr blir dom också påhoppade direkt och blir anklagade för att vilja ligga, slicka röv och vara white knights.

Hoppas att någon som läser det här får sig en tankeställare, tänk efter på hur ni beter er på internet – det finns många som tar väldigt illa vid sig av era horribla försök att vara coola.


17 replies to “Inte okej att vara tjej och spela CS 2014.

 1. Anonym

  Om jag ska vara ärlig så är det inte bara tjejer som får skit för att de spelar cs, det är väldigt många killar också som får det. Det är även också nästan bara svenskar som säger dryga saker så jag ser det lite som en skam att vara en svensk gamer. Det är inte bara jag som tycker det är lite skamligt att vara en svensk gamer då jag frågade GeT_RiGhT vad han tyckte och vi hade lite samma tankar sa han. Det är även så det finns fördelar med att vara tjej gamer också. Så som att det finns många som vill ge saker till tjejer hellre en killar på grund av olika anledningar.
  Mycket bra skrivet och kul att andra folk tänker på när sådana här dumheter händer. Du kan ju alltid blockera så du inte ser vad de skriver eller säger.

  Reply

 2. Dan

  Fast det handlar jag bara inte om tjejer.. Det är en allmän dryghet mot ALLA i cs..
  Bara för att dom anpassar sin dryghet till en tjej är ni inte speciellt utsatta.. Snarare så att det är mer som slickar er röv för att få knulla er..

  Reply

  1. Post Author cs-bloggen

   Precis en sån som du som skriver sånt här som jag vill ha bort från internet 🙂 BE nice – tänk på att folk kan ta illa upp av det du skriver! Som du kanske läste så skrev jag att ingen VARKEN TJEJ ELLER KILLE, ska behöva ta sån här skit. Nu har ju jag bara min egen sida av det här – därför skrev jag ur en tjejs perspektiv. Och att det handlar mer om att det inte är accepterat att spela som tjej – oavsett hur bra man är. En bra kille får nog inte lika mycket skit som en bra tjej skulle få tyvärr. Men jag har en nollvision på internettroll – tyvärr är det nog inte möjligt.

   Reply

 3. Hepp

  Helt rätt! Jag håller helt och hållet med. Jag har inte upplevt ditt perspektiv som en kvinna men jag har spelat med flertaligt kvinnor som har blivit påhoppade. Om en man ställer sig vid kvinnans sida får han lika mycket påhopp och ärligt talat så tycker jag att dom kommer i alla åldrar, som en 17-åring att ta massa skit från +20-åringar är inte kul, jag kan inte tänka mig att ta det nästan varje match för någon ointelligent snubbe bakom en skärm känner sig liten i person måste ta ut det över någon i laget så som kvinnor.

  Jag kommer ihåg när jag började sitta vid datan när jag var runt 11-12, jag tog åt mig rejält av smutskastning och hat, men år in och år ut utav det har desensibiliserat mig antar jag och det är det enda som har funkat för mig.

  Reply

 4. Alex

  Hej! Läste ditt inlägg och om jag får vara ärlig tycker jag det du skriver är ren bullshit om jag får uttrycka mig så!

  Har spelat alla möjliga spel och väldigt mycket cs nu på senaste tiden.

  Vi killar blir utsatta minst lika mycket som er tjejer vi blir kallade bögar, homosexul, fetto och ungefär 80% av dom man möter vill ha sex med våra mödrar.

  Att vara taskig på internet är inget nytt och vi har lärt oss att leva med det och inte ta åt sig.

  Så ni tjejer som tror ni är så utsatta och vill ha jämnställdhet, ni har redan fått jämnställdhet ni blir behandlade precis lika grovt som vi killar blir på internet.

  Vill ni vara med och leka får ni leken tåla.

  Tack för mig hej-svejs.

  Reply

  1. Post Author cs-bloggen

   Menar inte alls att det bara är tjejer som blir påhoppade – som du ser har jag också skrivit om min sambo, så jag vet att det är så. Men det är ju inte poängen – poängen är att det inte borde finnas sånt här ,oavsett vem det är riktat mot.

   Reply

 5. PapaJens J

  Att alltid svenskar ska vara så enormt otrevliga! Tur att ni vann över dessa småkillar i alla fall! 😉

  Reply

 6. aa

  ”Alex”, vill ni vara med i leken får ni leken tåla? Så du tycker att man ska behöva utstå kränkningar som i klippet bara för att man vill spela CS på sin fritid?

  Det är inte bara tjejer som får skit när dom spelar, men dom gångerna jag som kille spelat på tjejkompisars konton så har jag blivit förbannad över allt hat jag fått riktat mot mig (bara för att jag spelat på det kontot).
  Det är sant att många tjejer blir särbehandlade och att folk ger dom saker gratis och ställer upp för dom bara för att dom är tjej, men när det gäller internethat så får de ta emot betydligt mer än killar generellt.
  CS är dock värre än WOW, där folk särbehandalr tjejer i högre grad.

  Reply

 7. Walkman99

  Tror att de tar ett tag för folk att fatta att respekt ska användas alla tider på dygnet även om man sitter vid datorn och vill acceptera att tjejerna är bättre än dem,och deras sätt att ”försvara” sig är att komma med idiotiska påhopp och hot. Men det e bra att du inte tar åt dig. Med vänlig hälsning Otto

  Reply

 8. Sven åke

  Kan berätta om en cs match jag hade idag med 2 av mina polare.
  Började spela som T på D2 och märkte direkt att man inte skulle kunna prestera som man brukar kunna göra då jag icke spelat på 2-3 veckor. Vi hade inte vunnit en enda runda och dem vunnit 8 st, mina lagkamrater står nere mot mid/cw och jag kommer precis från t spawn med en awp då jag peakade mot B, då kommer det en CT från longhus och jag dödar honom och direkt så får man höra att man är en sopjävel och vafan jag gör kvar i T-spawn fortfarande. Han skrev på svenska så jag svarade att han skulle hålla käften och spela istället. I halvlek så fick man höra att man sög och att det var den lättaste matchen på länge. Visst vi spelade inge bra men jag spelar bara cs för att det är kul och inte tar det alltför seriöst. Det är inte första gången man får skit av sina landsmän utan 90% av gångerna så får man höra massor med skit så fort dem förstår att man är svensk. Jag tycker att vi måste skärpa oss.

  I mina ögon så är Sverige ledande i cs:go men vårat så kallade community är skit. Är alldeles för mycket skitsnack och hat på varandra istället för att hjälpa och bli en bättre lagkamrat.
  Visst ragea gör man men då kan man skrika ut det för sig själv så ingen behöver höra på.

  Allt för mig hoppas det inte vart alltför mycket och läsa:)

  Reply

 9. Alex

  I mitt perspektiv så får vi killar mer skit än tjejer.

  Har spelat med tjejer också och visst de blir kränkta då och då men det är ju bara att inte ta åt sig.

  Kan tänka mig att folk gör grovare på hopp mot Lejonhyndan på grund att du syns på Facebook i cs-gruppen och finns på twitch och folk vet vem du är.

  Reply

 10. aa

  Alex, du får tycka vad du vill, men all forskning och alla undersökningar som görs på ämnet visar att tjejer utsätts för mer näthat och kränkningar än män. Finns hur mycket fakta som helst att ta del av om ämnet, men som sagt, alla har rätt till en egen åsikt – men man kan inte ha sina egna fakta.

  Har själv lirat CS sedan 1.3 så jag vet exakt hur tonen mot varandra är inom communityn, så påstå inte att killar oftare utsätts för kränkningar än tjejer.
  Däremot är jag kille själv och har fått mordhot riktade mot mig och mina barn efter att jag spelat CS på internet, så visst drabbas även vi – men inte lika frekvent.

  Reply

 11. RadioactiveMouse

  Det är inte bara kön som spelar roll utan dialekt och hur mörk röst eller hur ljus röst man har som också spelar en stor roll i CS-Community, jag har inte den mörkaste rösten och en dialekt som kan bli hatad på rätt lätt, om jag spelar med några svenskar från Skåne så kan jag bli kallad för 08hora och om jag spelar med någon från Stocholm så kan jag bli kallad för dansk. Men det gäller att stå upp för sig själv, försök inte att käfta emot bara muta han/hon som ska vara vara uppkäftig. (Btw sara, keep up the Good work och HEJA AIK)

  Reply

 12. caroline

  Jag är själv tjej och lirar cs och håller med dig. Det är helt sjukt. Man blir fan rädd för mäbskligheten. Jag kan slå vad om att ingen hade vågat säga dom grejerna som säger på spelet irl !!

  Reply

 13. Filip Carlén

  Å hur orkar folk? Så länge man spelar för att man tycker de e kul så spelar väl de ingen roll… Men när folk(gäller alla kön, både killar, tjejer å allt där imellan) gör det för att kunna kalla sig själva gamers blir man bara trött… Mötte en som lira helt värdelöst, å sen hoppar man in på hens profil och den enda beskrivning som finns är ”GAMER”. Förlåt om ja gnäller, men att nyttja ordet ”gamer” på de sättet känns bara fel. Kan tillägga att denna person hade 1 (CS:GO)spel på steam och totalt 10 h i det. Nu har ja även en fråga, finns det några bra steamers/youtubers som är tjejer(Förutom Lejonhyndan då som ja nu följer på Twitch)? Vi behöver mer tjejer i gaming-och spelutvecklingsvärlden. Tack för mig!

  Reply

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *