SELF
gangzta

Makt & Pengar

Bli en gangster

Redaktionen

Plugget var inte din grej, nätpokern ruinerade dig och IT-boomen missade du helt. Lugn, livet i lyx är inom räckhåll ändå. Moore har guiden till den nya tidens största tillväxtbransch: den organiserade brottsligheten. Vi har tittat närmare på 3 olika alternativ för dig som är sugen.

MARA SALVATRUCHA (MS-13)

Var?
USA, El Salvador, Honduras och Guatemala.

Medlemsantal
50 000 i Centralamerika och runt 10 000 i USA.

Specialitet
När de inte skjuter ihjäl medlemmar från rivaliserande gäng livnär sig MS-13 på allt ifrån narkotikahandel till spel- och beskyddarverksamhet. De är också en stor aktör när det gäller att forsla immigranter över gränsen till USA.

Profiler
MS-13 bildades i början av nittiotalet som en reaktion på salvadoranernas situation, som springpojkar åt mexikaner och afroamerikaner i det gängtäta Los Angeles. En av grundarna var Ernesto ”Smokey” Miranda. Miranda bröt senare med MS-13 och flyttade tillbaka till El Salvador för att arbeta med att få bort ungdomar från gängkulturen. I maj i år fick han betala för sitt avhopp då han avrättades med tio skott utanför sitt hem.

Så blir du medlem
Här handlar det minst lika mycket om att hata de andra som att älska sina egna. Skulle du helt urskillningslöst råka meja ner tolv chicos från ett rivaliserande gäng, exempelvis 18th Street Gang, så kan du räkna med att MS-13 tar emot dig med öppna armar. De vill bara tatuera dig lite först. I ansiktet.

 

RYSKA MAFFIAN (ELLER RÖDA MAFFIAN)

Var?
Förutom i Ryssland och de gamla Sovjetrepublikerna är de representerade i många av västvärldens storstäder.

Medlemsantal
Bara i Ryssland anses kärnan bestå av 100 000 medlemmar spridda på omkring 8 000 olika formeringar.

Specialitet
Den ryska maffian är känd för rått våld. Ett beprövat arbetssätt är att man inte bara avrättar avfällingar utan även deras familjer. Ingen kommer undan, vilket inte minst ett stort antal utländska affärsmän fått erfara de senaste 15 åren. Ett av de mer uppmärksammade morden skedde på amerikanen och hotellägaren Paul Tatum som avrättades med ett huvudskott i Moskvas tunnelbana. Trots ett massivt livvaktskydd fick mördaren utföra sitt uppdrag och komma undan ostört; ett talande exempel på maffians inflytande i den mycket lukrativa säkerhetsbranschen.

Profiler
Den ryska oligarken Michael Cherney tog under 90-talet kontroll över Rysslands aluminiumproduktion genom sitt bolag Trans World. Det sägs att bolaget bildades med hjälp av ett miljardrån mot den ryska centralbanken, något som aldrig kunnat bevisas eftersom åklagarens stjärnvittnen lämpligt nog mördades. Även utredande journalister och ett antal av Cherneys konkurrenter bragdes om livet i vad som kom att kallas Aluminiumkriget. Cherney sköter idag sina affärer från Israel då han är bannlyst från Ryssland, Storbritannien och USA.

Så blir du medlem
Erbjud dina tjänster som yrkesmördare och se till att göra jobbet ordentligt. Ordentligt i detta sammanhang betyder att du klipper offret, eventuella vittnen och helst också eventuella vittnens löst bekanta.

 

YAKUZAN (ELLER JAPANSKA MAFFIAN)

Var?
Japan och USA.

Medlemsantal
Inget vet säkert, men Japans största Yakuza, Yamaguchi-gumi, har kontroll över drygt 500 kriminella gäng.

Specialitet
Yakuzans största inkomst kommer från beskyddarverksamhet. Till skillnad från många andra brottsorganisationer är de dock smarta nog att aldrig själva blanda sig i själva indrivningen. De hyr istället ut områden till andra kriminella som får göra skitjobbet. Yakuzan är i dag en ganska öppen organisation med kontor och dörrskyltar – ett tecken på vilken makt de har och vilken otroligt smidig maskin de utvecklats till att bli.

Profiler
För ett knappt år sedan svors Kenichi Shinoda in som Yamaguchi-gumis blott sjätte boss sedan dess bildande 1915. Shinoda fick sitt stora erkännande i början av 70-talet då han med ett gammalt hederligt samurajsvärd gjorde råbiff av en rivaliserande Yakuzaboss. Sedan dess har han tillbringat större delen av sin tid i fängelse, där han också sitter för närvarande. Innan han åkte in hann han dock ingå en pakt med det Tokyobaserade gänget Kokusui-kai vilket enligt japansk underrättelsetjänst kan få katastrofala följder. Kokusui-kai hyr nämligen ut mark till konkurrerande Yakuzaligor och ett fullskaligt maffiakrig sägs vänta.

Så blir du medlem
Kan bli knivigt om du inte är av japansk börd. Om du mot alla odds ändå lyckas nästla dig in i organisationen bör du akta dig väldigt noga för att begå misstag. Mindre förseelser straffas ofta med ”Yubitsume” (du tvingas skära av ditt eget finger och överlämna det till din boss) medan större blundrar tvingar dig att i skam begå ”seppuku” (stöta en kniv i magen).


Celsius Sverige