Celsius Sverige
Celsius Sverige
water

Makt & Pengar

Bli blåst i Thailand

Redaktionen

Nu uppmanas turister på Phuket och i Pattaya att hålla ett extra öga öppet när de hyr vattenskoter. Man kan nämligen bli lurad och tvingas betala stora belopp för skador de inte orsakat.

Bakom bedrägerierna står ”The jet ski mafia” som de kallas. De lockar med låga hyrpriser på skotrar, men när turisten ska lämna tillbaka skotern blir de anklagade för att ha orsakat skador på fordonet. Oftast är detta skador som redan finns sedan tidigare.

I många fall blir stämningen hotfull och det har hänt att turister tvingats betala en kontant kompensation under knivhot.

Myndigheterna i Thailand menar att turister kan skydda sig genom att teckna en försäkring när vattenskotern hyrs, men det stämmer inte enligt medieuppgifter från Phuket.

Även om skadorna täcks av försäkringen, krävs turisten på kontant betalning för de dagar som vattenskotern påstås ska vara borta på reparation. I aktuella fall har turister tvingats betala cirka 3 000 svenska kronor: 16 000 baht, 3000 baht per dag i fem dagar, plus en administrationsavgift på 1000 baht.

En talesman för den thailändska regeringen säger till en indisk tidning att ”den thailändska regeringen är oroad över bedrägerierna, men eftersom vi är ett öppet land kommer det alltid att finnas några svarta får”.

Moore säger: Det vet väl alla att man inte ska hyra vattenskotrar i Thailand? Klart man blir blåst. Ta en massage istället.